Едва ли има съвременна жена без мобилен телефон, а лаптопите са все по-голяма необходимост. Email-ът е удобен начин за комуникация, а Интернет – за намиране на всякаква информация. Дали обаче тези технологии не затормозяват живота на бъдещите и настоящите майки и могат ли те спокойно да се отдават на най-прекрасните мигове с детето си?

Крадци на време
Законът позволява бременната да излезе в отпуск 45 дни преди раждането и да остане у дома 2 години, след като излезе от родилното отделение. Какви са загубите за работодателя й през това време и как те могат да се намалят? В много фирми бъдещите и настоящите майки продължават да поддържат връзка от дома с офиса си благодарение на модерните технологии. Те пращат договори по факс, уреждат срещи и решават проблеми по телефона, отговарят на важни съобщения по електронната поща. Всички тези съвременни „джаджи” обаче крадат от времето, посветено на семейството и дома. Така често жената е заложник на работата си, дори и да е в отпуск по майчинство. Според американско проучване едва 35% от дамите смятат, че телефонът и еmail-ът увеличават свободното им време. Повечето от тях са на мнение, че те само ги затормозяват: „Няма как да избягам от позвъняванията на шефа ми. Той ме търси почти всеки ден и говорим поне два часа. Ако искам да запазя работата си и да се върна след майчинството, трябва да съм online. В противен случай ще изостана от процеса и няма да съм ефективна”, обяснява 29-годишната Елица, мениджър в голяма фирма и майка на 18-месечен син. Тя осъзнава, че през това време може да играе с детето си или да свърши нещо у дома, но предпочита да е в крак с промените, които настъпват.


Още по-отдадена на работата си е Елена, програмист и майка на 3-месечна дъщеря. Тя не спи по цели нощи, за да пише кодове на компютъра си и на сутринта да е свършила цялата работа. „В нашата сфера жените сме по-малко и трябва непрекъснато да се доказвам. Не мога да изостана от работата, колкото и да ми се иска да живея по-спокойно. Понякога обаче това сериозно се отразява на отглеждането на дъщеря ми. Сутрин съм много уморена, спи ми се, не мога да я кърмя, едва се справям с домашните задължения и не ми се излиза на разходка. Съпругът ми няколко пъти се ядоса, тъй като завари бебето гладно, а дома ни в пълен хаос.”

Като в миналия век
Някои дами обаче са решили, че имат право на спокойно майчинство и у дома изключват телефона си. Те не искат да робуват на работата си и рязко разграничават семейните от другите си задължения. „Не желая детето ми да страда, че не съм до него, когато направи първата си крачка или каже първата си дума, докато говоря с шефа си. Работила съм достатъчно, преди да забременея, и сега без мен фирмата ще оцелее. Вярно е, че колежките ми, които поддържаха контакт с фирмата и през бременността, се издигнаха повече в кариерата, но за мен семейството е по-важно” – това е философията на Мина, преводач и майка на 5-месечно бебе. Тя категорично отказва да си купи компютър и със съпруга си имат малък портативен телевизор у дома.

Златната среда
Съвременните технологии могат да превземат живота ви и да ви подчинят, ако не намерите перфектния баланс. Дамите, които носят в чантата си по три мобилни телефона и не отделят поглед от компютъра, трудно могат всеотдайно да се посветят на семейството си. От друга страна обаче, в забързания динамичен свят тези средства за комуникация дават възможност за повече гъвкавост. Телефоните ви позволяват да знаете къде е детето ви във всеки момент, а нищо не ви пречи да ги изключвате, когато искате да се насладите на някоя книга или филм. Важно обаче е да не се стремите да се превръщате в супермайки. Изключете електронните джаджи в спалнята, оставете си време за игра с децата, но поддържайте връзка и с колегите. 

Донка Дамянова
психолог