Списание “9 месеца” направи проучване сред 165 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

61% от бъдещите майки са в много добри отношения с майката на партньора си. Те признават, че нямат никакви проблеми с нея и се разбират чудесно. Преодолели са първоначалните притеснения и са постигнали разбирателство по най-важните въпроси за домакинството и за отглеждането на детето. 31% от запитаните споделят, че се виждат от време на време със свекърва си. При някои от тях това се налага, защото живеят в друг град, при други обаче е породено от по-обтегнатите отношения, които имат с майката на партньора си. Те предпочитат да се срещат с нея по-рядко, за да избягват неприятните кавги и свади. Само 8% от анкетираните открито признават, че са в конфликт с по-възрастната жена и някои предпочитат да се виждат с нея по-рядко.

60% от бременните споделят, че партньорът им обикновено не взема страна в конфликтите между жена си и майка си. Той разумно предпочита да запази неутралитет, за да не попадне между чука и наковалнята. Някои бъдещи майки признават, че най-често силната им половинка напуска бойното поле още в началото на спора, за да не става свидетел на размяната на реплики. 38% от запитаните пък са по-облагодетелствани, защото партньорът им ги защитава в споровете и взема тяхната страна. Само 2% признават, че мъжът им предпочита да се застъпи за майка си, и то само в случаите, когато тя е права.

54% от анкетираните твърдят, че не се оплакват от майката на мъжа си пред приятелки и не смеят да изнасят лична информация. Въпреки това някои споделят, че много биха искали да го направят и смятат, че по този начин ще се разтоварят от напрежението. Други 46% са по-откровени и признават, че с радост клюкарстват за някой минискандал със свекървата или просто за нещата, с които тя ги дразни. Според тях само жени в същото положение могат да разберат отношенията със свекървата.

46% от запитаните признават, че избягват да спорят със свекървата в името на мира в семейството и предпочитат да решават проблемите с компромиси и дълги разговори. Други 23% обаче споделят, че много рядко са на едно мнение и конфликтите са неизбежни. Най-чести поводи за препирни се оказват проблемите в домакинството – покупките, недостигът на пари, начинът на готвене, редът в дома, различията по въпросите около отглеждането в бебето и най-вече режимът на хранене. 8% от бъдещите майки трудно понасят постоянните забележки, които свекърва им прави, и това е повод за скандали.

61% от бременните се обръщат към майката на партньора си по име. Според тях това е съвременният начин на общуване. Има и такива (15%), които предпочитат да казват на свекърва си “мамо” или по-ласкавото “мамче”. Те са на мнение, че по този начин изразяват уважение и респект към по-възрастната жена. Други 15% пък я наричат “лельо”, без това да е повод за конфликти.

46% от запитаните без излишна скромност твърдят, че те умеят да готвят по-добре от свекърва си. Според бъдещите майки съвременните технологии, изобилието от екзотични продукти и подправки прави кухнята им много по-добра от тази на по-възрастната жена. Други 38% признават, че свекърва им има много по-голям опит и манджите й са по-вкусни. Само 15% са на мнение, че и двете се вихрят еднакво добре пред печката.

23% предпочитат бебето им да не наследи нито една от чертите на свекърва им. Те са на мнение, че най-добре е малкото човече да вземе каквото може от двамата си родители, но не и от баба и дядо. Други пък (12%) биха искали детето им да е общително, със силен дух, интелигентно и добро като свекърва им.

54% ще разчитат на помощта на свекърва си в отглеждането на бебето. Те са на мнение, че тя ще е до тях през първите най-важни седмици от живота на малкото човече и ще им дава много важни напътствия и съвети. Някои дори се надяват майката на партньора им да изкъпе за първи път бебето. 46% няма да потърсят помощта на свекърва си. Те предпочитат да се справят сами или с подкрепата на своята майка.

46% от бременните имат намерение да оставят детето на грижите на свекърва си 2–3 часа дневно. Те разчитат, че тя ще се справи добре и че е достатъчно опитна, за да поеме изцяло храненето и преобличането на малкото човече. 38% от бъдещите майки все още не са решили дали и за колко време биха поверили бебето на свекърва си.