Кой се справя по-добре с отглеждането на децата – мама или тати? Едни ще кажат, че само майката може да успее в това отговорно начинание. Според други никой не се е родил родител и ако се наложи, всеки татко ще овладее до съвършенство сменянето на пелените и пеенето на приспивни песни. Колкото и еманципирано и модерно да е обществото ни, стереотипите трудно се променят – отглеждането на децата е работа на жената, а мъжът има задължението да изхранва семейството.

Татко в майчинство
Последни проучвания доказват, че все повече млади татковци се решават да заменят кариерата с отглеждането на децата си. Мъжете откриват, че да си добър баща и съпруг, означава не само да носиш пари вкъщи, а да прекарваш повече време със семейството си, да поемаш част от домакинската работа и да не делиш семейните задължения на “мъжки” и “женски”. Напоследък се увеличава броят на татковците, които определят бащинството като едно от най-големите постижения в живота си.


Няколко млади бащи развенчават съществуващите митове за това какво трябва да е поведението им в семейството. Иван, 28 год.: ”Защо хората си мислят, че единствено майката трябва да поеме отглеждането на детето. Вярно е, че бъдещите майки носят бебето в утробата си, чувстват всяко негово движение, изтърпяват родилните мъки, за да му дадат живот. През това време ние можем само да ги подкрепяме и обичаме. Но след като бебето се роди, можем да отменяме нашите половинки в грижите за малкото.” Млади майки, спомнете си първия път, когато гушнахте бебето си. Нямахте ли чувството, че ще го изпуснете или че то ще се счупи в ръцете ви. Не смеехте да го оставите само в стаята му и дори за миг не го изпускахте от поглед. А каква беше борбата, когато за първи път сменяхте пелените му? В началото всичко беше много трудно, но с времето се научихте. Нима имахте друг избор?! Бащите обикновено остават встрани от грижите за детето. Ако обаче имаха възможност да прекарват толкова време, колкото и вие с бебето, щяха не по-лошо от вас да се справят с отглеждането.

Нескопосаните бащи
Павел, 34 год.: ”Много майки са на мнение, че бащите са безотговорни и нескопосани. Подхвърлят малкото дете във въздуха, смеят се на белите му, вместо да му направят забележка, и винаги точно преди лягане се гъделичкат и си играят с него. Колко са глупави! Истината е, че понякога просто искаме да изглеждаме тъпи в очите на жените си. Много от нас не са готови да излязат в бащинство вместо партньорките си и действително смятат, че отглеждането на детето е предимно женска работа.“

Мултифункционални мъже – възможно ли е?
Това може би е една от най-горещо обсъжданите теми сред мъжете и жените и най-вече сред родителите. Жена в популярен форум започва дискусия на тема “Защо мъжете не могат вършат по 100 неща едновременно?” Тя получава много отговори, и то най-вече от обидени мъже. ”Можем да вършим не по 100, а дори по 1000 неща едновременно, но истината е, че предпочитаме вие, майките, да го правите.” Жените и особено майките са богини в изпълняването на безброй задачи едновременно – успокояват плачещото бебе, докато приготвят закуската за по-голямата дъщеря, а през това време вадят чиниите от миялната машина. Кой мъж ще си усложни така живота? Бащи, най-добре е да играете ролята на домашния глупак и да се преструвате, че сте неспособни да съвместявате по няколко задачи едновременно. Често срещано е майка да види бащата на детето си в кръчмата в събота вечер. Любимият държи плик чипс в едната си ръка, бира в другата, смее се и се шегува, докато гледа мача и обсъжда какво се случва по терена. Не може да се отречете, че стига да поиска, и мъжът може да действа на няколко фронта едновременно.

Да стана ли баща?
Има мъже, които имат друг проблем. Те в никакъв случай, при никакви обстоятелства не искат да станат бащи. За тях по-важна е кариерата, повишението, по-високата заплата и положението в обществото. Това са егоисти, за които желанието на половинката им да има дете е без значение. Те затварят очите на жената на живота си със скъпо бижу или парфюм, обещават й, че все още не са готови за такава голяма промяна  и я молят да изчака още една година. “Скъпа, не прочете ли вчера във вестника за онзи ирландец, който станал баща на 75 години?” Тази порода мъже не отчитат факта, че всяка жена мечтае да стане майка, но това едва ли може да се случи, когато тя е на 50.
За радост на женската половина от света има и много мъже, чиято фикс идея е да станат бащи. Обикновено това са хора, които не са имали истинско семейство, които копнеят не за едно, а поне за две деца. Такива мъже мечтаят да къпят, да обличат и да приспиват бебето. Те се включват усилено в домашната работа още преди да са станали бащи. За тях е удоволствие на приготвят вечерята, да измият чиниите и да пуснат прахосмукачката, защото така се грижат за своя дом, а той е тяхната крепост. Мариан, 35 год.: “Очаквам с нетърпение раждането на детето си. Ще помагам с всички сили на съпругата си в отглеждането на детето. Дължа това на най-любимите си хора. Да си глава на семейство не означава всяка вечер да пиеш бира с приятели, а да помагаш и да си близо до съпругата си винаги когато тя има нужда от теб.”
Какъвто и да е вашият партньор, от вас зависи дали ще ви помага в грижите за бебето. Подходете с разбиране и не се опитвайте да се налагате. Насила хубост не става! Разговаряйте и споделяйте с него затрудненията си и ще видите как сам ще иска да ви помага и отменя.

Донка Дамянова
психолог