Ще ставате баща?! Честито! Новината обикновено идва сред сълзи и прегръдки на щастие. Но след като мине първоначалната еуфория, повечето мъже се замислят – а сега накъде?! Започват да се притесняват дали ще се справят, какво се очаква от тях. За съжаление все още много бъдещи татковци вярват на митове, които трябва да останат в миналото.

Само чувствата на майката са важни
През бременността организмът на вашата партньорка непрекъснато се променя и това, разбира се, се отразява и върху емоциите й. Близки, роднини и приятели са склонни да зачитат само нейните чувства и емоции, напълно пренебрегвайки вашите. Не оставяйте нещата така. Споделяйте вълненията си – страха и притеснението, радостта от очакването. Отговорете си на въпросите: страх ли ви е да присъствате на раждането, може ли да издържите на гледката, как това ще се отрази на отношението ви към Нея, може ли да пренебрегнете част от кариерата си, за да сте бащата, който вашето дете заслужава? Обсъждайте отговорите с половинката ви. Тя има нужда да чуе какво мислите и чувствате. Много мъже крият притесненията и страховете си, за да предпазят бременната от допълнителни тревоги. Не се страхувайте да споделяте. Повечето жени ще оценят това като изключителен жест от ваша страна. Понякога бъдещите майки се отчуждават от половинката си. Ако отворите сърцето си, близостта между вас и вашата любима ще се засили.


Не се срамувайте да говорите за чувствата си и с други бъдещи татковци. Търсете съмишленици. Споделяйки, вие ще разбиете мита, че само чувствата на майката са важни.

Новороденото не се нуждае от баща си
Вярно е, че нищо не може да замени връзката между майката и бебето, особено ако тя го кърми. Но напълно погрешно е да се смята, че бащата няма място в тази идилия. Не се оставяйте да ви отстранят от живота на малкото човече още през първите дни. Включвайте се активно във всичко –преобличане, къпане, приспиване. Нека бебето осъзнае, че освен майка има и баща.


Преборете се с бабите, които ще се опитат да ви изместят в началото с аргумента, че няма с какво да помогнете. Ако се включвате активно в отглеждането, ще дадете възможност на изтощената си партньорка да си почива от време на време.

Бащите не знаят как да се грижат за детето
Тази измислица, насаждана със столетия, пречи на хармонията в семейството. Подобен мит държи бащата настрани от детето и оставя майката сама да се бори с безбройните задължения по отглеждането на малкото човече. Бащата може да се грижи за бебето не по-зле от половинката си. Единственото нещо, за което майката е незаменима, е кърменето. Да си родител е работа, като всяка друга и при достатъчно желание всеки може да я усвои. Ако прекарвате повече време с бебето, сам ще започнете да усещате неговите нужди и желания.
Помолете партньорката си да ви поверява детето поне за няколко часа на ден, така ще сте по-близо до него, а от друга страна, ще й покажете, че сте напълно способен да се справите.

Мъжете, които отделят внимание на децата си, се провалят в кариерата
Доказано е, че професията е едно от най-важните неща в живота на един мъж. Често той измерва мъжествеността си с това какво работи и как се справя с поставените му задачи. Кариерата и бащинството обаче не са взаимноизключващи се неща. Мъжете са силният пол и са напълно способни да отделят време и за семейството си, и да работят достатъчно упорито, за да не се чувстват непълноценни.

Ще се грижите за детето си така, както баща ви се е грижил за вас
Често бъдещите татковци се ужасяват, че ще повторят грешките на собствения си баща. Този страх не е оправдан, защото животът и поколенията непрекъснато се променят и това, което преди 30 години се е смятало за правилно, сега вече е остаряло. Съвременният татко се стреми да осигури всичко необходимо на семейството си и да взема най-правилните решения. Не се връщайте назад в миналото, със сигурност няма опасност да се превърнете в подмладено копие на баща си.