Има много причини, поради които жените стават майки в средата на 30-те си години или по-късно. Първо липсва партньорът, после по-важна е професията и изобщо може би просто поръчката за желаното бебе се бави... Какво обаче означава това за бременността, раждането и семейния живот?

Кои са разликите
Вие сте над 35 години и сте бременна! Честито! Имате чудесна компания! Например на Никол Кидман и други звезди. Но и на хиляди други, по-малко известни жени. Междувременно всяка пета бременна в Западна Европа е над 35 години, като тази тенденция се увеличава. Интересно е да се знае, че жените от големите градове и завършилите висше образование особено дълго се колебаят, преди да осъществят желанието си за дете.


Причините са най-различни – някои искат да завършат поредната степен в образованието си, други се страхуват да прекъснат кариерата си, трети се стремят към лична или финансова независимост или не са срещнали мъжа на живота си. Тези причини обаче ни най-малко не интересуват природата. Ако зависеше от нея, жените би трябвало да раждат между 20 и 25 години. Въпреки че през последните 100 години продължителността на живота на нежния пол значително се увеличава, това не променя “плодовитата му фаза”. Все още менопаузата настъпва около 50-ата година, а десетина години преди това фертилността значително намалява.
Дори обаче бременността към края на 30-те да е по-уморителна, няма причини да й се наслаждавате по-малко, отколкото на по-млада възраст. Въпреки това в общите представи да станеш майка след 35 години се смята за по-трудно, отколкото в началото на 20-те години.

Това не е чудно, като се има предвид, че на жената веднага се лепва определението “възрастна първескиня” или “бременна в риск”. И то не само от съседи и роднини, но и от медицински специалисти.
При това изследванията показват, че бременността и раждането след 35 години обикновено протичат без усложнения, както при по-млади жени. Статистическият риск за някои проблеми действително се покачва, но не в степен, която да предизвиква загриженост.
Дългосрочни наблюдения на бременни над 35-годишна възраст показват някои характерни факти.
 Гадене, болки в гърба и други оплаквания не се наблюдават по-често в по-напреднала възраст.
 Рискът от гестоза (нарушения при протичането на бременността) се повишава след 35 години. Приблизително всяка седма жена към края на 30-те се налага да се лекува заради гестоза, докато това се отнася за всяка десета жена между 20 и 30 години. 
 По-възрастните бременни по-често развиват диабет на бременността, отколкото по-младите.
 Тъй като по-зрелите бъдещи майки се подлагат особено съвестно на профилактичните прегледи, обикновено проблемите при тях се установяват в начален стадий и веднага се лекуват.
 При жени над 35 години рискът от аборт е по-голям. Между 20 и 24 години той е 9%, на 35 години е 20%, а на 40 години – почти 50%.

Най-голямата грижа – здраво ли е бебето?
С възрастта се повишава опасността от хромозомни аномалии при бебето. Докато рискът от синдрома на Даун при бременни на 25 години е 1 на 1000, при 35-годишните бъдещи майки той е 1 на 350, а при 40-годишните – 1 на 100 деца.
Затова специалистите са длъжни да информират бъдещите майки над 35 години за повишената заплаха от хромозомни аномалии и за възможностите те да се диагностицират преди раждането.
Диагностиката предлага няколко възможности.
Скрининг през първото тримесечие. Той може да покаже дали плодът е със синдром на Даун. С ултразвук се измерва евентуалното задържане на вода под кожата на тила – натрупването на течност в тази област насочва към повишен риск от синдрома. Освен това се определя нивото на два хормона в кръвта, които също дават информация за риска. Трябва да се знае, че този скрининг сочи статистически изчислени насоки за риска, а не определя категорично наличието или липсата на синдрома.
Биопсия от хорионните въси. Тя се извършва след 12-ата г.с. При нея лекарят взема през коремната стена малко количество тъкан от плацентата, която има същия строеж на хромозомите като плода.
Изследване на околоплодната вода. Провежда се след 15-ата г.с., като чрез пункция през коремната стена се взема проба от околоплодната течност. Изследват се намиращите се в нея клетки от кожата и лигавиците на плода.
При последните две изследвания има известен риск от аборт (около 0.5%). Освен това и с тях не може да се установи дори 1% от всички възможни аномалии. Затова преди всяко изследване трябва да се прецени внимателно неговият смисъл.

Цезарово сечение или естествено раждане?
Ако бременността протича без усложнения, няма причини за секцио. Въпреки това факт е, че жените над 35 години раждат значително по-често със секцио, отколкото по-младите. Докато във възрастта между 20 и 29 години само около 15% раждат със секцио, между 30 и 34 години те са над 25%. При майки над 35 години всяко трето бебе се ражда с операция.
Защо е така, като се знае, че неправилното предлежание на плода, преждевременното отлепване на плацентата или неправилното й закрепване не се срещат по-често при бременните над 35 години.
Въпреки това при по-възрастните раждащи се увеличава не само вероятността за секцио, но и за останалите интервенции – предизвикване на раждането, епидурална анестезия, прилагане на форцепс или вакуум-екстрактор.
Според специалисти везната се накланя от опасенията на акушер-гинеколозите и акушерките, че евентуалните усложнения при раждането могат да доведат до неблагоприятен изход за плода, а възрастта на родилката може да е пречка за бъдеща бременност.
При раждане през естествените пътища жените над 35 години също са толкова силни, както и по-младите. Процесът не трае по-дълго и бебетата им са толкова добре като другите. За това свидетелстват стойностите на Апгар теста, както и първите профилактични прегледи на новородените.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог