Предлагаме ви разказа на читателката ни Пенка Матанова, която спечели наградата от конкурса “Моята първа Коледа с бебето”.

Първата Коледа с бебе вкъщи е невероятно различна, много специална и наситена с незабравими емоции. По това време малката ни дъщеричка Наталия беше на 7 месеца. Започнах приготовленията още в края на ноември. Направих украса от хартия, клонки, орехи и заедно с купените играчки домът ни заприлича на къща от приказките. Двамата със съпруга ми Петко подредихме елхата и сложихме много лампички. Малката ни принцеса обожаваше да ги гледа и много им се радваше. Всяка вечер гасяхме лампата и тя наблюдаваше мигащите разноцветни светлини. Домът ни стана красив и уютен както никога досега. Цялото това щастие дължахме на новия член на семейството ни. Нашата дъщеря ни зареди с ентусиазъм да създадем наистина незабравимо коледно настроение.


Всички приготовления се въртяха около нея. Направих коледни сладки с форма на цветенца и животинки, въпреки че знаех, че тя дори няма да ги опита. Сложихме подаръците под елхата. За Наталия купихме коледно чорапче, в което бе и нейният подарък – малък танцуващ Дядо Коледа. Петко взе костюм на Дядо Коледа и на 25 декември се преобрази като Добрия старец. Малката ни красавица не спираше да му се радва. Реши, че това е голяма движеща се играчка – дърпаше брадата му, скубеше косата му … Разбира се, Натали получи и своя първи коледен подарък. За наша радост много го хареса.
Въпреки че нашето мъниче не разбра добре какво точно се случва на този ден, с баща й успяхме да го накараме да почувства Коледа като специален и различен ден.

Първата Коледа с бебето е неописуемо преживяване най-вече за родителите. Независимо от факта, че дъщеричката ни бе толкова малка, тя успя да превърне празника в истинска приказка.

Пенка Матанова
Стара Загора