Д-р Георги Николов, специалист акушер-гинеколог и ESHRE сертифициран старши ембриолог, ръководител на сектора по асистирана репродукция в МЦ „РепроБиоМед", ни сподели важни подробности, свързани със стерилитета при мъжете. Над 15 години той работи в сферата на асистираната репродукция и гинекологична ендоскопия. Член е на Управителният съвет и Председател на Българската Асоциация по Регенеративна Медицина. Има редица публикации в български и международни престижни научни списания, Към настоящия момент д-р Николов има договори с I САГБАЛ „Св. София”,  II САГБАЛ „Шейново”, МБАЛ „СофияМед”, МБАЛ „Св. София” и МБАЛ „Бургас” за планова и спешна хоситализация и извършване на оперативни интервенции в областта на Акушерството и Гинекологията, вкл. за родоразрешение по нормален и оперативен път.

В какъв процент от случаите мъжкият фактор е причина за инфертилитет?

В не по-малко от 40% от случаите е налице мъжки фактор за безплодие, като нерядко се комбинира и с проблеми от страна на партньорката.

Качеството на спермата спада ли с нарастването на възрастта?

Не е задължително. Една от най-добрите семенни течности, която съм срещал, беше при 65-годишен мъж. Но като цяло възрастта при мъжа, особено след 55 години, е неблагоприятен фактор.

Кои са основните причини за загубата на мъжката плодовитост ?

Спадът в показателите на семенната течност е цивилизационен проблем (замърсяване, стрес, заседнал начин на живот и работа, вредности). Заушки се срещат рядко, тъй като младите мъже са ваксинирани срещу паротит (част е от имунизационния календар). Варикоцеле се среща относително често, повече на левия тестис поради спецификата на венозния ток вляво.

Какво представляват антиспермалните антитела при мъжа?

Антителата срещу сперматозоиди (имобилизиращи, аглутиниращи) се срещат и при двата пола в серума на кръвта и в цервикалната слуз при жената и в семиналната плазма при мъжа. Могат да бъдат изследвани (с т.нар. MAR-тест, ELISA или друг метод), но практически лечение няма и най-често в тези случаи се прилага асистирана репродукция чрез интраовоцитно инжектиране на сперматозоиди (ICSI).

Какви изследвания включва анализът на безплодието при мъжете?

Водещ е спермалният анализ (спермограмата), по възможност с оценка на морфологията по Крюгер. При необходимост могат да се извършат и хормонални, генетични, имунологични и други изследвания, както и консултация с уролог.

Кои са най-важните параметри, които се оценяват при спермограмата?

Обем на семенната течност, концентрация и общ брой на сперматозоидите, подвижност и морфология; евентуално MAR-тест. Понякога изследваме степента на интегритета на ДНК (SDI) (т.нар. ДНК-фрагментация).

Кои са най-често поставяните диагнози в резултат на спермограмата?

Нормалната семенна течност се отбелязва с нормоспермия. При олигозооспермия е намалена концентрацията и/или общият брой на сперматозоидите. Астенозооспермия означава, че подвижността е намалена, а с тератозооспермия се обозначава намаление в процента на нормалните морфологично сперматозоиди. Има и комбинации от посочените диагнози, напр. олигоастенотератозооспермия. При липса на всякакви сперматозоиди в еякулата говорим за азооспермия, а когато има сперматозоиди, но само мъртви – за некроспермия.

Морфология по стриктните критерии на Крюгер 

Стриктните критерии за морфология са дефинирани от Т. Крюгер и още се наричат критерии на болница Tygerberg (в ЮАР). Сложно е да се обясни методиката, но по-важно е, че тези стриктни критерии са заложени и в текущото ръководство на СЗО за анализ на семената течност при мъжете (2010 г., 5-о издание)

През какъв интервал от време е необходимо да се прави спермограма, за да се проследи евентуално подобрение (или обратното) в показателите й?

Поне трикратно най-малко през един месец.

Съществува ли лечение, в кои случаи се прилага и какво включва?

Зависи от конкретната диагноза, например при варикоцеле може да се приложи хирургично лечение (лигиране на разширените вени), при хипогонадотропен хипогонадизъм се прилага стимулиращо лечение с гонадотропни хормони, често се прилагат виатмини, микроелементи, l-carnitine, l-arginine, витамин Е и други.

В кои случаи на мъжки фактор е възможно да се приложи инсеминация?

При леки до умерени степени на субфертилитет, най-често с концентрация на подвижните сперматозоиди не по-малка от 5–6 милиона/мл и общ брой поне 10–12 милиона подвижни сперматозоида.

ICSI ли е решението на асистираната репродукция при мъжки фактор на безплодие и защо?

Да, особено при тежките форми. ICSI (интраовоцитно инжектиране на сперматозоиди) може да се приложи и при наличие на единични живи сперматозоиди в еякулата или дори след биопсия на тестиса. При този метод единични сперматозоиди, с помощта на микроманипулатор, се инжектират последователно във всеки от наличните (след пункция на яйчника) овоцити. Успеваемостта е добра с постигане на фертилизация (оплождане) при около 70% от яйцеклетките и забременяемост над 25%.

Съвети към двойките, които планират бременност

Забременявайте навреме (т.е. преди 35 год.), никога не правете аборт по желание на първа бременност. Ако не настъпи бременност в рамките на 1–1,5 год. – обърнете се към специалист.

 

 

Разговора проведе Виржиния Николова