Списание “9 месеца” направи проучване сред 189 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

56% от бъдещите майки не са купували стока на изплащане. Те предпочитат да дадат цялата сума наведнъж и направо да получат продукта, който са си харесали, а не да плащат лихви на магазина или да се чувстват задължени към него. Някои от запитаните не са наясно със системата за покупки на изплащане. 44% от бременните обаче са се възползвали от нея и вече имат в дома си уред, които са изплатили на вноски. Най-често те купуват хладилник, печка, телевизор, телефон, фотоапарат или пък компютър.

53% от анкетираните биха изтеглили кредит, за да си купят жилище. Според тях това е единственият начин да имат собствен дом, въпреки че ще изплащат заема години наред. Други признават, че нямат достатъчно пари накуп и смятат кредита за добро и бързо решение на проблема. Те споделят, че по този начин осигуряват уют и сигурност за бъдещото си семейство. 47% от бъдещите майки не са склонни да теглят заем. За част от тях това е рисковано и не биха искали да задлъжняват към банките. Те нямат постоянни доходи и затова предпочитат да живеят под наем. Други пък имат собствено жилище и пред тях не стои проблемът с купуването на ново.

98% от анкетираните имат дебитна карта. Според по-голямата част (87%) парите им са защитени и няма причина да се безпокоят за спестяванията си. Въпреки това повечето бъдещи майки знаят за кражбите от банкоматите и внимават откъде теглят парите си. Някои са твърдо убедени, че парите им са много по-добре защитени в дебитната карта, отколкото вкъщи. Само 13% от запитаните притежават кредитна карта. Все още този вид разплащателно средство не е много популярно сред бременните.

80% от бъдещите майки не пазаруват на кредит. Именно липсата на кредитна карта може би е причината за слабия интерес от страна на запитаните. Според тях пазаруването на кредит е свързано с утежнения по изплащането на лихви.

53% от бъдещите майки редовно плащат сметките за ток, вода и парно по електронен път или чрез дебитна или кредитна карта. Те са на мнение, че по този начин си спестяват много време и чакане на дълги опашки. Според тях това е по-модерният начин на плащане, бързо и удобно е и така не се налага да се срещат с изнервени по-възрастни хора. Други 47% от запитаните обаче предпочитат стария начин на плащане. За тях да платят в брой на касата е по-лесно и не се налага да боравят с компютър или с карта. Пощенската станция им е наблизо или просто предпочитат да се разходят.

67% от бременните никога не са пазарували по интернет. Част от тях не обичат да сърфират в мрежата и предпочитат да обикалят по магазините, да пипнат стоката и да я разгледат. Те не се доверяват на онлайн пазаруването, защото не знаят какво ще получат. Според други пък при този вид покупки има допълнителни такси.
Има и такива (33%), които са пазарували по интернет. Повечето от тях са си купували книги и бебешки принадлежности. Други редовно си поръчват самолетни билети и дори се доверяват на интернет за скъпи покупки като компютър или цифров фотоапарат.