За мнозина мъже бременността на половинката им е свързана с тревожното предчувствие за много промени. Ако сте бъдещ татко и чувствате, че сте изправени пред едно от най-големите изпитания в живота си, а жената до вас напоследък сякаш се е превърнала в енигма, предлагаме ви няколко съвета за хармоничен семеен живот през 9-те месеца...

Подкрепете я
Двете чертички на теста за бременност преобръщат целия ви свят. Важно е в тези първи мигове да подкрепите бременната си любима и да й покажете колко сте щастлив, че ще ставате баща. Жените мечтаят в този момент всичко да е романтично. Радвайте се на новината така, както се  радва и жената до вас. Това е началото на нов етап от живота ви и си струва да го отбележите подобаващо. Сълзите също са позволени.Успокоявайте нервната си любима
Бременността носи на бъдещата майка особени неразположения, сред които понякога превес взима раздразнението. Ще понасяте много обвинения през 9-те месеца, а и малко след това, докато трае следродилната депресия. Промените в настроението на бъдещата майка приличат на предменструален синдром, но по-дълготраен. Един ден жената до вас може да е тъжна, после щастлива, може да плаче или да ви се кара без причина...” Не можех да повярвам колко различна е половинката ми. Имаше дни, когато направо не ми се прибираше, защото тя все измисляше причини за свади”, споделя 37-годишният Станимир, вече баща на момче. Не приемайте нападките от любимата прекалено лично. Това не е война между половете, а съпътстващи бременността емоции.

Гаденето – изпит и за двамата
Сутрешните неразположения на вашата половинка са особено неприятни. Първите 3 месеца тя ще ви събужда рано сутрин и ще окупира тоалетната. Никой не обича такъв тормоз, но трябва да изтърпите. Появата на нов живот не е проста работа.


Не критикувайте напълняването й
Бременността е съпроводена с много промени в организма на жената. Една от тях е очевидното напълняване. Бъдещите майки малко или много наддават килограми, но това не бива да е причина за вашата критичност. Бременните страдат от запек, газове и подуване на краката. Доста от тях имат и силно развито обоняние. Посрещнете с разбиране тези промени – те са част от пътя към бебето.

Бъдете внимателен
Радвайте сутрин любимата си с целувка и закуска. Увеличете милите думи и помощта си през тези 9 месеца. Жената до вас има нужда от подкрепа – и без това й е достатъчно тежко. “Първите седмици бяха ужасни. Гадеше ми се, повръщах, виеше ми се свят. Съпругът ми обаче все се мусеше, когато се запътвах към тоалетната. И сякаш не  разбираше какво всъщност става. Трябваше да му напомням, че все пак съм бременна”, припомня си 32-годишната Мария, вече майка на момиченце. Бъдещи татковци, опитайте се да разберете трудното положение на вашата половинка и се грижете повече за нея.

Бъдете съпричастен и въодушевен
След сутрешните неволи ще дойде и момент на особена близост. Един ден любимата ви ще попита дали искате да усетите как бебето рита в корема й. Не умувайте! Отговорът ви трябва да е “Да!”. Всяко колебание може да прозвучи като нежелание от ваша страна да споделяте нейните чувства и бъдещото родителство. После дори може да отидете заедно и на училище за родители.

Нашето бебе

Когато говорите за растящото в корема на любимата ви дете, винаги го наричайте “нашето бебе”, а не “твоето бебе”. Не афиширайте обаче бременността като „наша”, а като „нейна”. Не вие носите бебето в корема си цели 9 месеца, а жената до вас.

Какво става със секса?
Хормоните имат водеща роля през бременността. Понякога любимата ви ще е необуздана и страстна и сигурно ще правите страхотен секс. Друг път в леглото тя ще е унила и хладна, което ще е далеч от страстната любов. Позволете й тя да определя времето за ласки. Вие просто бъдете готов.

Ах, какви гърди!

Гърдите на любимата ви никога не са били така големи и примамливи. Но не ги опипвайте без позволение. Точно сега те стават „фабрика” за производство на мляко и ако не се отнасяте нежно с тях, ще причинят на половинката ви болка. Съобразявайте се с желанията й. Гърдите вече се подготвят за друга роля, не за любовна игра.

На монитора се вижда моят наследник!
Прегледът на ехограф е важен момент за бъдещата майка. Добре е да внимавате какво говорите, когато влезете в кабинета на лекаря. Не казвайте, че бебето е безформено или прилича на пихтия. Преценявайте емоциите си, когато ви съобщят пола на детето при очакваната с трепет ултразвукова среща. Дали е син или дъщеря, важно е бебето да е здраво, нали?

„9 месеца“