Адам може да направи много, като се научи не само да разпознава желанията на бременната си партньорка, но и да я глези и ухажва, като й показва колко специална е тя за него.

Помагайте й при сутрешното гадене
Може би не ви се струва много завладяваща идеята да станете от леглото, за да придържате косата на любимата си назад и да я галите по гърба, докато тя се е навела над тоалетната чиния, но си представете колко далеч по-зле се чувства тя. Ако половинката ви не иска да сте наблизо в този не особено естетичен момент, пригответе чай и препечени филийки за след това, когато тя ще се чувства по-добре.

Овладейте масажа
Масажът ще облекчи дискомфорта на партньорката ви, ще й подейства успокояващо и отпускащо. За целта не е нужно да имате диплома от курс за масажисти. Достатъчно е ръцете ви да са топли и намазани с безвредно масло. Извършвайте нежни движения – няма как да сбъркате. Следете реакциите на нежната си половинка и приемете евентуалното й унасяне (заспиване) като комплимент за вашите умения.

Ти си чудесна!
Не казвайте на своята любима, че изглежда уморена и зле дори да е така. Често, особено през първото тримесечие, бъдещата майка може да се чувства изтощена и пренапрегната. Тя има добра представа как изглежда и вашето напомняне няма да й помогне и да я подкрепи (освен ако не е придружено от оферта за 7-дневна почивка в някой добър курорт).

Откажете се от вредните навици
Сега е времето да зарежете цигарите. Пасивното пушене вреди на бременната и на плода в утробата и с отказа си ще засвидетелствате своята бащинска грижа. Партньорката ви се нуждае и от здравословна храна, така че откажете се и от готовите храни и със спестените от цигарите пари купете... готварска книга.
Изненадайте бъдещата майка с някое свое кулинарно произведение. Дори опитът ви да е несполучлив, жестът ще е трогателен.

Включете се в домашната работа
Любимата ви може да няма сили да измете с прахосмукачката, но това не означава, че ще е й е уютно да живее в потънало в прах и запуснато жилище (дори това на вас да не ви прави впечатление). Не чакайте тя да ви помоли. Проявете инициатива, включете се активно в домашната работа или наемете помощничка.

Доставяйте й радост
Бременността е сериозно нещо, което се отразява и на физиката, и на психиката. Дребни жестове като подготовката на топла вана, приготвянето на вечерята или поднасянето на цветя може да се окажат чудотворни за настроението на партньорката ви.

Просвещавайте се
Двамата сте се отправили на вълнуващо пътешествие – очакването на детето. Не ви се иска да питате другите за съвет. Бременната ви партньорка обаче разчита на вашата подкрепа и познаването на това, което я очаква, ще ви помогне да се чувствате съпричастен и полезен. Четете специализирана литература.

Приемете, че тя ще има и “черни дни”
Променливото настроение, дължащо се на хормоните на бременността, е характерно за нейното състояние. Затова се опитвайте да проявявате разбиране и дръжте езика си зад зъбите. Дори чувството ви за хумор може да остане неразбрано и да предизвика буря...

Пазаруването не е толкова ужасно
Покупките за бебето са нещо, при което наистина можете да сте полезен. Не се дистанцирайте от тази дейност и не разчитайте всичко да свърши партньорката ви. Освен това така ще имате възможност да впечатлите приятелите си например с познанията си за столчето за кола или за хранене на бебето...

Съпреживявайте
Посещавайте с вашата Ева курсовете за подготовка на бъдещи родители и ехографските прегледи. Курсовете ще ви дадат представа какво да очаквате по време на раждането, а ехографският образ на бебето ще е вашата най-силна връзка с него преди раждането. Пред монитора при вида на нероденото им дете на доста силни мъже им омекват коленете. Нищо друго – никакви важни срокове или срещи – не заслужава по-голямо внимание от ваша страна.