Пристигането на новороденото вкъщи е емоционален момент и за двамата родители. Първата среща с таткото е вълнуваща и често съпроводена със сълзи от радост. Добре е преди това обаче да се приготвите и да помислите как появата на малкото човече ще промени живота ви.

Осъзнато решение
Сексът е удоволствие, но понякога резултатът след 9 месеца е малко плачещо бебе. Трябва да сте наясно дали сте готов да поемете отговорността да се грижите за ревящото вързопче, или предпочитате да гледате телевизия, да излизате с приятели и да се гушкате с любимата по цял ден. Не е въпрос на егоизъм, а дали биологичният ви часовник е на същата вълна като тази на жената до вас. Детето няма нужда от баща, който непрекъснато се оплаква, че е зает, че не може да сменя пелените за еднократна употреба или че не се наспива. Дайте си сметка, че бащинството започва още със зачеването. 9 месеца ще трябва да се грижите за любимата си, а след това поне още 25 години за детето, което сте създали. Ако не се чувствате готов, поговорете с партньорката си – може да изчакате още малко.

Моят татко
Въпреки че вече сте голям мъж, във вас още живее момчето. Помислете какво изпитвате към баща си – обич, гняв или страх? Спомените от детството оставят траен спомен върху целия ви живот и сега е времето да направите равносметка. Изправете се срещу притесненията си. Съзнателно или не сте склонни да постъпвате като родителите си. Ако има нещо, което ви притеснява, добре е да го изясните. Поговорете с баща си и обсъдете проблемите.
В случай че сте израснали без баща, имате възможност да сте таткото, за какъвто сте мечтали. Нека детето ви се гордее с вас.

Курсове за татковци
Би било прекрасно, ако можехте само да наблюдавате как любимата ви се променя 9 месеца и накрая бебето да се роди за няколко минути – точно както на филм. Уви, в реалния живот нещата изобщо не стоят по този начин. През бременността трябва да бдите както за физическото, така и за психичното състояние на жената до вас. Извининието: ”Работя много” вече няма да ви спаси от отговорност. Отделяйте време и четете “9 месеца”. Ще направите добро впечатление, ако посетите и училището за бъдещи родители, а ежемесечните срещи с ехографа в лекарския кабинет са задължителни. Задавайте въпроси и проявявайте интерес как се развива бебето и какви промени настъпват в организма на партньорката ви. Ще останете изненадан от отговорите.

Светлото бъдеще
След раждането на бебето ще се наложи да вземете отпуск, за да помагате у дома за храненето, преобличането и нощните бдения. Появата на малкото човече неминуемо ще се отрази върху кариерата ви, излизанията с приятели, дори върху сексуалния ви ритъм. Добре е да обсъдите с партньорката си намеренията си за бъдещето. Започнете с разпределението на домащните задължения. Помислете за близките и приятелите, на които бихте могли да разчитате, за да имате време един за друг.

Татко или мама
Повечето мъже смятат, че е достатъчно само да поиграят с бебето вечер след работа и с това се изчерпва ролята им на баща. Добре е активно да се включвате във всички дейности, свързани с малкото човече. Не се примирявайте с второстепенната роля. Нима искате да изпуснете първите стъпки на сина си или усмивката на дъщеря си? Така ще се лишите от много радостни моменти.

Мъжка дружба
Ако попитате любимата си откъде черпи толкова подробна информация за бременността и майчинството, тя със сигурност ще ви каже: форума БГ Мама в Интернет. Там стотици бъдещи и настоящи майки ежедневно общуват. За да не изостанете от партньорката си, добре е и вие да завържете приятелства с други бъдещи и настоящи татковци. Потърсете ги сред колегите и приятелите си. Те ще отговарят на всичките ви въпроси и ще успокояват страховете ви.

Големият ден
Все повече мъже искат да присъстват на раждането на сина или дъщеря си. За да вземат подобно решение обаче, се иска смелост и увереност. Преценете добре дали сте готов на този подвиг. Не се поддавайте на натиск от страна на околните. Може да се решите на компромис – да влезете в родилната зала с партньорката, но да си излезете, ако почувствате, че гледката не ви понася.

Целуни корема
Всеки ден след зачеването бъдещата майка усеща промените в организма си. Хормоните бушуват, тялото й наедрява. Кандидат-таткото обаче трябва само да премести уредбата си, за да осбоводи място за детското креватче. За да не се почувствате изолиран от събитията, скъсете дистанцията до бебето. Говорете му през корема на мама, изпейте му песничка. Когато видите и първата ехографска снимка, дори и да не откриете къде са ръцете или краката му, ще се почувствате горд. Опитайте се да усетите всяко движение на плода. Мъничето ще отговаоря на вашите ласки.

В работата или у дома
Добре е, още щом научите новината за бебето, да осъзнаете, че трябва да жертвате част от професионалните си амбиции, за да се посветите на семейството си. Детето има нужда и от двамата си родители. Вие нямате само поддържаща роля. Винаги бъдете до сина или до дъщеря си, когато има нужда.

Целувки за любимата
Любовта между родителите е от значение за развитието на бебето. Със сигурност появата му ще внесе напрежение във връзката с партньорката ви. Разговорите и компромисите са решение на проблемите. Възможно е в началото да изпитвате ревност, че мъничето отнема цялото внимание на мама. Помолете я да е мила и към вас, потърсете нейната близост. Сексът не бива да остава на заден план. Приемете, че първият месец ще е изключително тежък за всички вкъщи, но след това постепенно животът ще стане по-лек.