“Искам да изляза от болницата с обувки на високи токове. Знам, че старите дрехи ще са ми тесни, но поне с ботушите няма да имам проблем. Трябва да съм елегантна, дори и с бебе на ръце”, смее се 27-годишната Ивелина Тотева.


Ивелина е бременна в 38-ата гестационна седмица и екип на “9 месеца” посети дома й в София, за да види как се подготвя за срещата с бъдещото бебе.

Детето не било планирано, но затова пък много желано. Ивелина споделя, че със съпруга си Станимир скоро са се преместили в този апартамент и че ако са знаели каква изненада им подготвя съдбата, щели да купят по-голям. Сега се налага детето да споделя една стая с родителите си.
Бъдещата майка е суеверна
и въпреки че и остава още съвсем малко до раждането, не е купила почти нищо за бебето. В просторния хол, който е и спалня за младото семейство, има само детско легло. Било е на Ивелина и е “старо”, колкото нея. Майка й се сетила, че детското легло събира прах на тавана в старата им къща в Казанлък. Легълцето в апартамента на Ивелина обаче никак не прилича на вехто. Младата жена се усмихва: “Когато го видяхме за първи път, изглеждаше ужасно. Съпругът ми дори беше на път да се откаже от него. Настоях, знаех, че ако го боядисаме, ще стане като ново.” Ивелина си спомня, че е спала на него. Един от основните й мотиви да държи на него е, че е стабилно и с твърда основа.

Станимир се предал и взел леглото.
Това е и единственото, което младото семейство е приготвило за бебето. В къщата по нищо не личи, че скоро там ще живее и едно малко човече. Обяснението е просто – суеверие. Ивелина се притеснява да купува каквото и да било за детето, преди то да се е появило на бял свят. Няколко години е работила като кинезитерапевт в дом за изоставени деца. “Видях много болни деца. Вече съм уверена, че е лошо, когато човек знае прекалено много – наясно съм какво може да стане с бебето, винаги си представям най-страшното”, споделя тя. Ето защо бъдещата майка е намерила решение на проблема. Обиколила е всички магазини, знае какво иска, направила е точен списък на необходимите неща… и сега чака да дойде Големият ден. Докато е в болницата,
таткото ще се погрижи за всичко
А бъдещата баба ще почисти къщата. Списъкът на Ивелина не е голям. Спряла се е на най-практичните неща – колкото за първите няколко седмици. Решена е останалите вещи да купува в движение. Единственото, което я притеснява, е, че новият им апартамент още не е готов за посетители. Младото семейство е поръчало легло и диван, но те едва ли ще са готови преди идването на бебето. Липсата на достатъчно мебели не позволява на бъдещите родители да подредят стаята. “Още не знам кое къде ще е, но със сигурност креватчето ще е на светло и далеч от течението. Преди да забременея, често си представях как трябва да изглежда идеалният дом за детето ми – всичко да е перфектно и най-вече съобразено с него.”
Въпреки суеверието си Ивелина не може да скрие малките си съкровища – две прекрасни жълти бебешки дрешки. “Не можах да им устоя, когато ги видях”, смее се тя.
Нейна колежка наскоро е родила и бъдещата майка често е чувала съвети от нея. Най-удобни били гащеризоните с тик-так копчета, в които просто поставяш бебето и ги закопчаваш.
Свекърва й вече е купила нещата, необходими за изписването, но бъдещата майка още не ги е видяла.
Въпреки прегледите лекарите
все още не знаят пола на бебето Ивелина се надява да е момче, а съпругът й – момиче. Все още не са решили как ще кръстят бебето. Ако е дъщеричка, най-вероятно ще се казва Ния, в случай че желанието на бъдещата майка се сбъдне и е син – ще е Денис или Дарен.
“Няма проблем да взема нещо назаем, но се съмнявам, че бабите ще позволят. Съпругът ми е бил галеникът в семейството и за първото внуче родителите му ще искат най-доброто.”