Проведохме анкета сред 20 бъдещи татковци, посещавали курсовете за родители “С 9 месеца на училище”. Те отговориха на въпроса кои са мъжките и кои женските задължения в дома.


Виждали ли сте мъж да кърми бебе? Не! Докато свят светува няма и да видите и затова 60% от татковците признават, че това е основното женско задължение. Сред запитаните бащи 20% споделиха, че се страхуват да се грижат за бъдещия си наследник и безусловно жената трябва да поеме всички задължения около детето – от първия миг на раждането… до 18-ата му година. Някои представители на Адам пък смятат, че основната работа на майката е да следи бебето да не се разболее и да го преоблича често. Двама от кандидат-татковците отговарят в един и същи дух: “Жената има едно единствено задължение – да сменя пелените за еднократна употреба!”

Коя пък е мъжката работа в къщата? Най-често срещаните отговори са “грижи за майката и за бебето” и доста общото “грижи за дома” (40%). Има и такива партньори (12%), които гордо заявяват, че тяхно основно и единствено задължение е да осигуряват пари и нищо друго. Според няколко бъдещи татковци (5%) не е срамно да къпят и да хранят с биберон малкото човече и те с радост биха отделяли от ценното си време. Други 5% пък предпочитат само да играят с бебето и да не се включват в никакви домашни дейности.