romeoИскате ли да разгледате галерията Уфиций във Флоренция, да видите балкончето на Жулиета във Верона, да се подпрете на наклонената кула в Пиза и да се возите на гондола по Канале Гранде във Венеция? Със сигурност повечето бъдещи майки мечтаят за такава екскурзия. 48% от бременните искат да посетят Италия, показва проучване на списание “9 месеца”. Рядко обаче някоя от тях се осмелява да стегне куфарите и да се отправи на такова пътешествие.


Мила Саръиванова и съпругът й Огнян обаче са решили, че рискът си заслужава, въпреки че тя вече била бременна. “Обожавам да пътувам и ако мога, ще обиколя целия свят. Исках да отида в Египет, но лекарят не ме пусна”, усмихва се Мила, спомняйки си момента преди заминаването за Италия. Съпругът й отначало не бил много съгласен със смелия план. Семеен приятел, управител на фирма, заминавал за седмица с целия си персонал на пътешествие с автобус на карнавала във Венеция и поканил семейството да се присъедини. Огнян веднага се обадил на лекуващия лекар на Мила за разрешение. “Надявах се той да я вразуми и да й каже, че подобно начинание е рисковано”, припомня си бъдещият татко. Каква била изненадата, когато акушер-гинекологът разрешил. “Той каза, че стига да е в Европа, мога да замина. Бременността ми обаче беше проблемна и трябваше да се пазя.

Забременях ин витро а десет дни по-късно се наложи да ми направят операция и да ми извадят единия яйчник. След това прекарах и бъбречна инфекция. Но въпреки това се чувствах прекрасно и нямах типичните за бременността гадене и повръщане. Преди години бях ходила в Италия и сега исках да отида отново. Какво по-хубаво за бременната жена от това да си създава положителни емоции”, разказва Мила. Пътуването на отиване продължило 24 часа. Въпреки че било с автобус, бъдещата майка не изпитала голям дискомфорт. Шофьорът карал добре, компанията била приятна, забавлявали се, а и хубавото тепърва предстояло.
Първи ден във Венеция. “Пристигнахме сутринта и веднага хукнахме да обикаляме забележителности. Разгледахме няколко площада, разходихме се по Моста на въздишките... Чувствах се толкова добре”, усмихва се при спомена Мила.

Всяка година в края на зимата традиционно във Венеция се организира пищен карнавал. Вторият ден от пътешествието на бъдещите родители съвпаднал с началото на карнавала. По традиция се събират хора от цял свят, за да се присъединят към грандиозното събитие. По-ентусиазираните си шият пъстри костюми специално за случая или си правят маски и така ходят по улиците в празничните дни. Огнян и Мила също се смесили с празнуващите. Бъдещият татко си купил лекарска маска с дълъг нос. Според легендата преди векове, когато имало чума, лекарите си слагали маски с дълги носове, на които окачвали мокър парцал, за да не се заразят. “Най-голямото ни премеждие беше при откриването на карнавала на площада Сан Марко с т.нар. Полет на ангела, който тази година се изпълняваше от Мис Италия. На събитието се събраха около 70 000 души и щяха да ни смажат
Беше страшно, тълпата бе неудържима. Слава Богу, всичко се размина, но си загубих телефона”, припомня си случката Мила. За щастие бебето не усетило нищо от прeмеждията на родителите си. Малко по-късно екскурзиантите обиколили с корабче Венеция, возили се и на гондола. “От толкова много емоции не ми остана време за притеснения за бебчето. Знаех, че то е добре и се чувства прекрасно сред цялата тази красота”, разказва пътешественичката.
След Венеция групата туристи се отправили за Флоренция, като по пътя минали през Верона и Пиза. Разбира се, видели балкончето, от което Жулиета раздавала усмивки и целувки на своя възлюбен Ромео, и наклонената кула в Пиза. Обиколили Флоренция, посетили музеите и на следващия ден тръгнали обратно за България. “Пътуването беше кошмарно. Краката ми се подуха и след като се прибрах у нас, 4 дни не можех да се оправя. Въпреки това обаче не съжалявам, защото онова, което видях, и прекрасните емоции, които изпитах, бяха невероятни”, споделя след своето завръщане Мила. Ако има възможност, тя пак би стегнала куфарите и би тръгнала на пътешествие
“Първия път в Италия бях с големия ми син, бих завела и бебето, но не на екскурзия, а на почивка. Ако трябва да обикаляме, както направихме сега, то нищо няма да разбере, защото този тип пътуване изисква много ходене и е уморителен. Но почивка с бебе в чужбина – защо пък не?!”, усмихва се дяволито Мила.