Неомъжена съм и скоро ще навърша 30 години. Не желая да се обвързвам с брак, но от две години имам приятел, с когото не живеем заедно. Искам да имам дете. Нямам финансови проблеми и мога да му осигуря всичко необходимо. Но дали не е прекалено егоистично от моя страна? Няма ли обществото да отхвърли моето бебе, ако е без баща? Ще се справя ли сама? М. Д., Пловдив

Ще Ви бъде много трудно като самотна майка, особено, ако бащата не проявява интерес към детето. Добре е, преди да вземете решението, да осигурите подкрепата на родителите си или на близките си хора, които да Ви помагат в случай на нужда. Обмислете още веднъж възможността да създадете семейство. Поговорете с приятеля си и разберете неговото мнение по въпроса. Едно дете се нуждае не само от хубави дрехи и играчки, но и от обичта на двамата родители.


Върнете се назад в детството си и разберете дали някаква случка от миналото не е причина така категорично да сте против брака. Ако все пак не желаете да подпишете в гражданското, помолете бащата да признае бебето.