Животът на мъжа, който за пръв път става баща, се обръща с главата надолу. Пълната отдаденост на служебните задължения леко се накърнява, приятелските мачове се разреждат, а и партньорството с любимото момиче се променя.

Живот покрай растящия корем, съдбовни часове по време на раждането, първи месеци след него... събитията следват с шеметна бързина, а съпътстващите ги емоции размекват сърцето и на най-хладнокръвните мъже.

Дали съм дорасъл за родителската отговорност? Ще бъда ли добър баща? Ще успявам ли да съчетавам служебните си ангажименти с помощтта около отглеждането на детето? Ще успея ли да запазя и малко лично време за себе си, за хобито си... Горе-долу такива въпроси си задават повечето бъдещи бащи, но точните отговори идват по-късно.
Днес бащите безспорно имат желание да отделят

повече време за децата си

Въпреки това съвсем малка част от тях (около 5%) ползват отпуск за гледане на дете и това се приема едва ли не като куриоз. Майката се грижи за детето и домакинството, бащата работи – все още това е доминиращият модел в българското семейство. При много млади двойки обаче все повече се забелязва желанието традиционните роли да се разменят поне от време на време. Все по-често и двамата родители искат да работят и едновременно да споделят грижите за детето си.


Иначе близостта с бебето

пленява всеки баща

Младият татко с трепет поема в ръцете си малкото създание още от родилния дом и нежно го притиска до гърдите си, сякаш да го защити от враждебната среда. Ден след ден връзката между бебето и таткото се засилва. Сгушено в бащините гърди, то изгражда доверие към света, а таткото се чувства истински герой, закрилящ детето си.

Само няколко седмици след раждането бащата вече е коренно променен. За своя изненада той установява, че има по-важни неща от уговорените срещи в офиса, от ангажиментите в извънработно време и от чашата бира в кварталното кафене. Часовете около бебето носят несравними емоции

На онези татковци, които се въздържат да гушкат бебето си, защото смятат, че това е присъщо на жените, препоръчваме да не се лишават от незаменимото усещане. Притиснете нежно в обятията си пухкавото бебе, за да усетите тупкането на сърцето му – така най-добре ще се сближите с детето си. Заровете нос в меката гънка на вратлето му, за да установите, че няма по-прекрасно ухание на света. Изживейте хармонията, когато вашето бебе заспи на гърдите ви...

Мили татковци, не се лишавайте от неповторимото преживяване! Никога не забравяйте, че вашето дете има нужда не само от грижите на мама, но и от любещ, нежен и всеотдаен татко!