Херпесът е неприятно заболяване, което, появило се веднъж, тормози човека цял живот. Освен грозната раничка, която се образува на устната, херпесът се появява и на други места и е не само козметично зло. Д-р Венко Павлов, акушер-гинеколог в XVII ДКЦ, София, дава полезни съвети как може да се предпазите от неприятното заболяване.

Болна ли съм?
Гениталният херпес е много често срещана болест сред жените. Той се предава по полов път и понякога заразените дори не знаят за него. Опасността се поражда, когато след полов контакт дамите предават вируса на партньора си или при раждане – на бебето. Заболяването се причинява от вируса херпес симплекс тип 2, който засяга лигавицата на половите органи и разположената в съседство кожа. Могат да боледуват както мъже, така и жени.

Първи симптоми
Заболяването започва със сърбеж по външните полови органи. Обикновено неприятното усещане продължава 2–3 дни. В повечето случаи е засегната областта около влагалището – големите и малките срамни устни, клиторът. Появяват се и зачервяване, а след това и мехурчета, пълни с бистра течност. Те много лесно се пукат и се превръщат в малки силноболезнени язвички. Понякога жените не обръщат внимание на проблема и ако забавят посещението си при лекаря, активната фаза на херпеса отминава, без да оставя следи. Има случаи, при които, ако не се предприемат мерки, симптомите да отзвучат, без да оставят белези. Ако в този период обаче жената има полови контакти, тя ще предаде вируса на партньора си. Вирусът остава в организма и симптомите се проявяват периодично – при силен стрес, срив на имунната система, други инфекции.
Понякога след появата на първите симптоми жената има и леко повишена температура и се чувства отпаднала. Някои дори се оплакват от парене и смъдене при уриниране. В по-тежките случаи заболяването може да засегне и влагалището, тогава се появява обилно бяло течение.


Гениталният херпес е изключително опасен за бъдещите майки. Той често се проявява в края на 9-те месеца и в такива случай се налага бременната да роди със секцио.
Вероятността бебето да се зарази с вируса при преминаването си през родилния канал е почти 100%. Веднъж попаднал в незрялата имунна система на детето, вирусът поразява нервната му система. Бъдещите майки трябва да са особено внимателни, тъй като последиците за детето им могат дори да са фатални.

Има ли лечение?
За съжаление все още не е открита ваксина срещу гениталния херпес. Засега се лекуват само симптомите – чрез таблетки и кремове за локално приложение, които се нанасят няколко пъти дневно. Лечението е ефективно, ако се започне още при първите симптоми.

Мая Ковачева

Генитални брадавици
Гениталните брадавици се появяват вследствие на заразяване с човешкия папиломен вирус (HPV). Той е и най-честата полово предавана инфекция, при която рискът от зараза достига почти 80%. Досега са изолирани около 100 типа вируси. Симптомите се появяват след 1 до 6 месеца. В началото брадавиците са малки и неболезнени, разпространяват се по половите органи и ануса и не изчезват. Някои заразени се оплакват от сърбеж или парене. Веднъж инфектирана, жената остава завинаги носител на вируса и може да го предава на партньора си. Добрата новина е, че тези брадавици не се разпространяват по други части на тялото. Те обаче не могат напълно да се излекуват. Повечето от тях могат да се премахнат, като се използват киселина, замразяване, изгаряне и изрязване. Често брадавиците се появяват отново. При дамите те могат да доведат до предракови състояния.