Мина времето, когато безплодието беше абонамент само за жените. Науката доказа, че при около 42% от случаите причината е в силния пол. С това еманципацията вече е заслужено справедлива кауза, защото освободи жената само тя да отговаря за безплодието.


Много са причините, които водят до безплодие при мъжа. Колкото и странно да звучи, най-често срещаната е

лошият начин на живот

Той включва нездравословно хранене, недостатъчно сън, много изпушени цигари и изпит алкохол, безразборни интимни връзки... Следват психичните проблеми, стресът, хроничните заболявания... Тези фактори водят до хормонален дисбаланс при мъжа. За високото ниво на мъжките хормони в организма на силния пол, което е залог за безпроблемно зачеване и планиране на наследници, трябва да се полагат грижи. За да постигнете тази заветна цел, скъпи Адамовци, не допускайте случайни или нарочни грешки в храненето, физическото натоварване, облеклото и озаптете нравите си!

Кое меню ще ви помогне
да станете татко?

 • Трябва ви достатъчно витамин Е, защото той защитава организма от вредното въздействие на свободните радикали, които кръжат в кръвта, рушат клетките и рязко влошават качеството на сперматозоидите. Най-богати на ценния витамин са кравето масло, бананите, яйцата, житните растения и прясното месо. Добре е от време на време да приемате витамина и под формата на таблетки.
 • Нужен ви е и калций. Той ще ви прави силен и секси. За да работят нормално и безотказно всичките ви мускули, включително и тези, които контролират еякулацията, имате нужда от този минерал. Затова пийте повече прясно мляко с масленост до 3%, по-често яжте сирене и поне три пъти седмично риба. Чрез нея ще снабдявате организма си с цинк – микроелемент, който има изключително присъствие във висококачествената сперма. Ниското му ниво намалява шанса на мъжа да се радва на потомство. Освен цинк в рибата и в морските дарове се съдържат достатъчно омега 3 мастни киселини, без които спермопроизводството се възпрепятства.

  Хапвайте месо – нетлъсто, но и не съвсем постно. Не забравяйте и дивеча. След бурната страстна нощ не заспивайте дълбоко, а изяжте една пържола, макар и да е студена – телешка, свинска, агнешка, пилешка. В месото има висококачествени протеини (белтъци), които помагат за производството на по-голямо количество сперматозоиди. Важно е в дните, когато правите опити да ставате татко, месото, което консумирате, да не е под 300–350 г дневно.

  Мазнините в менюто ви също трябва да са в добро количество. В организма на мъжете, които наблягат на постните ястия, се произвежда по-малко от мъжкия хормон тестостерон, което ограничава количеството на спермата им. Набавяйте си мазнини от зехтина, слънчогледовото олио, сусаменото масло, от месото, млякото и млечните произведения.

  Не ограничавайте плодовете и зеленчуците, дори да не сте на “ти” с тях. Всеки ден ги канете на трапезата си. Те трябва да са пресни, добре узрели и лесно усвоими: чушки, домати, лук, картофи, моркови, броколи, тиквички, ябълки, круши, банани, праскови, кайсии, ягоди, череши, дини, пъпеши. Съдържащите се в тях витамини ще изхвърлят токсините от организма ви и ще стимулират половата ви система.

  Ограничете бирата. Тази приятна освежителна напитка, особено в горещите месеци, съдържа естрогени – хормони, които намаляват сперматозоидите, правят ги по-мързеливи, а и либидото също незначително намалява. Искате ли да станете баща, не пийте повече от 5–6 бири седмично.

  Намалете и кафето до едно–две на ден. Датски и френски учени са установили, че повечето изпити кафета намаляват с 30% плодовитостта при мъжете и жените. Биохимиците пък са доказали, че кофеинът ограничава производството на тестостерона, който пряко е ангажиран с образуването на спермата.

  По-рядко консумирайте китайска храна. Соята, която е незаменима нейна съставка, съдържа фитоестрогени, близки по състав до женските хормони. Когато те се активират, мозъкът на наследниците на Адам заповядва на тестисите да ограничат спермотворенето. Вероятно ще опонирате с мотива, че китайците се множат като зайци, нали? Да, но в тяхното меню силно са застъпени рибата и морските дарове, оризът, прясното месо. Жълтите мъже с дръпнати очи обикновено не са така пристрастени към алкохола и тютюнопушенето, както европейците.

  Отслабнете, ако сте със свръхтегло. Тлъстините, освен че загрозяват силуета, стимулират отделянето на женски хормони, които са заклети врагове на сперматозоидите.
  Добре е да спазвате

  още няколко съвета

 • Не се претопляйте. Тестисите са твърде капризни към околната температура. Те предпочитат тя да е около 34 ºС. Затова природата ги е извадила извън мъжкото тяло. Когато температурата е по-висока или по-ниска, има сериозни затруднения в производството на сперматозоиди.
 • Носете памучно бельо и боксерки, а не слипове. Панталоните ви да не са прекалено тесни и прилепнали към тестисите.
 • Ограничете фитнеса. В периода, когато ще правите бебе, посещавайте залата за физическо натоварване и стадионите толкова често, колкото посещавате кината и театрите. Тежката физическа програма, макар и насочена към закаляване, отложете за времето, след като вече имате наследник.
  Ако въпреки всичките ви усилия, потомството не идва, кога да потърсите помощ
 • Ако при партньорката ви всичко е наред, а бебето не се появява, вие напълнявате бързо и неконтролируемо, посетете ендокринолог.
 • Зависим сте от алкохол и наркотици и това е причина по-рядко да търсите партньорката, поради което и спермообразуването не е качествено.
 • Често посещавате тоалетната по малка нужда и имате парене и смъдене по пикочния канал при уриниране.
 • Тестисите ви са зачервени, подути, често болезнени. Посетете уролог. Най-нужните и практични съвети ще получите от него, а и лечението може да е само промяна в режима на хранене, сън, почивка.
  Нали не забравяте, смели Адамовци, че най-отговорната ви задача си остава зачеването на потомство. Късмет!