Това беше един удивителен месец за нашето семейство.

Рая се развива толкова бързо! След многото успешни опити да сяда, след чевръсто пропълзените „километри” една вечер дъщеря ни просто победоносно се изправи в креватчето си и ни се усмихна. Оттогава Рая има ясна програма за деня – сутрин се събужда, хапва и след това стои права повече от час. Прави малки и колебливи стъпчици встрани, с които успява да обходи кошарата. Учи се и внимателно и предпазливо да сяда, след като се умори да стои права с часове, но съвсем скоро й доскучава и отново се изправя.

Рая откри и една особена притегателна сила – кутия с мокри кърпички, прикрепена на стойка в горния ръб на леглото. Така любимата й игра стана постоянното натискане на малкото копченце, отварящо кутията, с надеждата да достигне съдържанието й. Сега разбирам, че любопитните и умни очи на дъщеря ми не случайно са ме следили – тя е запомнила движенията, запомнила е причинно-следствените връзки и сега знае не само какво иска, но и как да го получи. Въпреки че играчките й стават все повече, все по-пъстри и разнообразни, не мога да не забележа, че вниманието на Рая е насочено основно към вещите на мама и на татко.Hi-teh бебе
Всичко ново, което попада в полезрението на дъщеря ми, я кара да се усмихва – любопитството й е неизчерпаемо. Магнетични за нея обаче остават няколко постижения на техниката, които не винаги успяваме да държим на разстояние от Рая. Винаги когато вземе нечий мобилен телефон, Рая чевръсто го прилепя до ухото си и слуша внимателно, а през този месец прибави нова думичка към речника си – „Ало!“ Слушалките и лаптопът също са любими играчки на Рая, въпреки че ги споделяме с неохота и тревога с нея.

Готови за игри в 22.00 ч.?! 

След като няколко месеца заспиваше между 20 и 21 ч., през този месец Рая ни изненада с бодърстването си. Започна да заспива все по-късно и нерядко се случваше в 22 или дори в 23 ч. все още да е будна. Дъщеря ни не само че не заспиваше, но беше готова и да си играе с нас, да ни говори на бебешки език и дори изглеждаше по-бодра, отколкото сутрин. Имах много недоказани теории за всичко това. От една страна, виждах, че Рая усеща отсъствието на баща си през деня, а вече свързва сричките „та-та“ именно с него и вечер много му се радва. Друго мое предположение беше свързано с храненето на Рая. През този месец заместих изцяло обедното кърмене със зеленчуково пюре, а следобед дъщеря ми хапва и по няколко лъжички каша, разтворена в кърма. Вечер обаче разчита изцяло на кърмата, а от други майки зная, че ако детето не се е нахранило добре, може да не иска да заспи, въпреки че не издава други признаци на глад. За пореден път измерих количеството на изсуканата кърма и за пореден път се убедих, че е достатъчна.


Първи зъбчета!
Съвсем скоро мистерията с бодърстването беше разбулена – на Рая й растяха зъбки. Макар че първоначално долните й венци побеляха, зачервиха се и набъбнаха, заради моята несъобразителност или поради объркващите сигнали тези зъбчета сякаш ни изненадаха с появата си. Едва след това навързах фактите. От разговори с по-опитни майки получих обяснение и на поредната мистериозна проява на кожата на Рая – ситни розови пъпчици около устата й. Отначало си помислих, че това е реакция от пюретата, с които ежедневно успяваше да намаже лицето си, и от бистрата слюнка, която често се стичаше по брадата й. Оказа се, че именно пъпчиците, разположени точно в тази област, по една или друга причина са предвестници на появата на зъби!

Та-та, ба-ба, а ма-ма?

През осмия си месец Рая стана много приказлива и общителна. Поредиците от срички се превърнаха в целенасочено използвани думички. Знаех, че някои звуци са по-лесни за усвояване за бебетата и именно по тази причина бабите и татковците често са първите горди роднини, които бебето споменава. Все пак с трепет очаквам деня, в който дъщеря ми ще каже „мама“ – нали все пак вече може да говори по телефона:)!

Злоядо бебе ли?
След като първоначално прие новите храни с голяма охота, Рая започна да проявява предпочитания и капризи към менюто си. Съвсем скоро установих, че храните бързо й омръзват. Ако например с голямо желание ядеше пюретата от някой зеленчук две или три седмици, след това категорично ги отказваше. Така се принудих доста по-бързо, отколкото желаех, да включвам нови храни в менюто на дъщеря си. За моя радост захранването вървеше напълно безпроблемно – Рая беше здрава, нямаше алергични или стомашни реакции към храните. Така през този месец въведох в менюто й и месото – отначало пуешко от готови пюрета, но във фризера вече ни очакваше сварено и разфасовано домашно пиле.

Не исках да бързам да слагам етикетите на дъщеря си „злояда” или „капризна”, защото знаех, че е нужно време, през което да свикне не само с новите вкусове, но и с новия начин на хранене. След появата на зъбчетата разбрах, че е имало и още нещо, което я  е притеснявало – само няколко месеца по-късно на мен ми порасна първият мъдрец и с искрено съчувствие се сетих за появата на първите два зъба на Рая. 

В проходилка
Имам твърдото убеждение, че децата не се нуждаят от хилядите средства, с които ги подпираме, побутваме и подкрепяме с единствената цел да ускорим развитието им, за което те не винаги са готови. Смятам, че тези приспособления могат да се използват само за да разнообразяват децата за кратко през деня и да дават възможност на задъханите им родители да отметнат задачи, непосилни за изпълнение с бебе на ръце. Затова и дълго се колебах и отлагах купуването на проходилка за Рая. Педиатърката на дъщеря ми наклони везните в полза на проходилката, когато й споделих, че ме притеснява постоянното стоене на дъщеря ми права. След не повече от 10 дни, откакто се беше изправила за първи път на слабичките си и несигурни крачета, Рая започна да стои изправена по повече от два часа предиобед, но удивлението ми от тази издръжливост скоро беше заместено от тревога. Д-р Обретенова предложи да редувам стоенето в кошарата с поставяне в проходилка, с помощта на която дъщеря ми ще може да си почива, сядайки в меките текстилни гащички.

Първа среща с чичо Влади
Рая има един-единствен чичо, който до този месец я беше виждал само с уеб камера, защото от няколко години живее в едно от най-далечните кътчета на планетата – Австралия. След повече от 3-годишна раздяла той пропътува няколко хиляди километра, за да прекара коледните празници със семейството си. Сред многото подаръци за племенничката му имаше и едно пеещо гърне, върху което съвсем скоро ще започна да слагам Рая.

Първа Коледа на Рая
Истинско коледно дръвче беше украсата на дома ни за празника. В семейството ни на този празник никога не е липсвала топлота, но сега Рая направи всичко много по-вълшебно. Бъдни вечер посрещнахме с моите родители, с брат ми и жена му, а в коледния ден ни гостуваха свекърва ми и свекърът ми, а също и дългоочакваният чичо Влади. Рая беше много щастлива от оживлението у дома, от ярките цитрусови плодове с непознат аромат, от бодличките на елхата, които постоянно пипаше с малките си пръстчета, от пъстрите гирлянди, които така забавно се влачеха и разпръскваха зад проходилката.

Равносметката
През този месец Рая порасна с един сантиметър и наддаде 300 грама. Първите й стъпки и първите й зъбчета обаче са най-ценните придобивки за момиченцето ни. С нетърпение чакаме да натрупа пухкав бял сняг – той ще е още една приятна зимна изненада за дъщеря ни. С нетърпение чакаме и пролетта, когато с укрепналите си крачета Рая ще прави първите си самостоятелни крачки навън.