И вие ли сте от хората, които все ще намерят за нещо да се начумерят? Поводите са безброй – нетърпимите задръствания, недоволният шеф, партньорът, който пак не е измил чиниите, инфлацията, финансовата криза, глобалното затопляне... Питате се как да гледате света през розови очила, когато опасностите и проблемите се крият зад всеки ъгъл.


Приемете, че основната причина за обзелото ви неудовлетворение се крие само и единствено във вас. Свалете картите и признайте, че много по-удобно е да обвинявате другите за това, което ви се случва, отколкото да се опитате със собствени усилия да промените живота си към по-добро. Според проучвания тези, които са търпели лишения в детството си, рядко се оплакват от проблеми и трудности. Сърдити на себе си и на околните са онези, които са получавали твърде много от родителите си. Изисквайки непрекъснато, те са ставали зависими и поради това все недоволни.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да отворите сетивата си за щастието.

Ключът към пълното удовлетворение е у вас! 
Когато се издигна в професията, когато си купя нова къща, когато най-сетне отслабна... тогава ще съм истински щастлива. Колко време трябва да мине, за да се изпълнят поставените от вас условия? Едно десетилетие или може би две? Защо винаги търсите щастието там, където вас ви няма? Ако ви е студено, то е на екзотичен слънчев остров, ако жегата ви мори, то е на заснежен планински връх... Не пропилявайте времето си в безсмислено чакане.  Послушайте немския психотерапевт Берт Хелингер: "Щастието е в душата на всеки човек. Който го търси навън, ще го търси вечно.” Потърсете го в себе си!

Радвайте се на малките неща!
Безграничната консумация, характерна за съвременното общество, води до несекващ ламтеж към все повече придобивки. Дори само мисълта, че имате финансовата възможност да си купите нов компютър, бижу или рокля ви изстрелва на върха на щастието. Ако пък не можете да си позволите да харчите пари и да трупате имане, трагедията вече е налице.
Психолози са установили, че когато човек се чувства добре, неврозите се увеличават. Причината е, че щом прехраната и благосъстоянието са осигурени, несъзнателно започвате да откривате в себе си все нови недостатъци и така постепенно ставате жертва на неудовлетвореността. Зарадвайте се на хубавия слънчев ден, на падащия от небето дъжд, на усмивките на близките ви...

Не позволявайте трудностите да почернят живота ви!
Проваленото повишение в службата или откраднатият личен автомобил ви карат да се чувствате най-големият неудачник. Научете се да понасяте болките и неудобствата, пред които съдбата ви изправя. Прекалените очаквания от живота донякъде обясняват защо приемате най-малките несполуки за лична обида.
Няма непостижими цели! Звучи прекрасно, но това често се оказва една голяма илюзия. Много дами биха могли да степенуват житейските си задачи, но не го правят, а включват всичко възможно в плановете си. Често те ще се осъществят с много усилия, ще се съпътстват от разочарования и накрая може и да не ви доставят радост. Впоследствие обаче ще се окаже, че това, което сте приели за нещастие, е било важна крачка напред.
Вероятно и вие се стремите към успешна кариера, мъчите се да сте перфектната домакиня, идеалната съпруга, най-добрата майка... Постоянно се питате дали изигравате талантливо многобройните си роли, а притесненията никога не ви напускат. Ако тръгнете по този път, едва ли ще стигнете до щастието – пренапрежението винаги ще ви прави недоволна, макар да се залъгвате, че то ви помага да се усъвършенствате. Не винаги всичко, с което се захванете, ще върви по вода. Затова радвайте се и на малките успехи. А колкото до провалите, приемайте ги като увод към щастието, като солта на живота ви! 

Донка Дамянова
психолог