Сватба, поява на нов член в семейството, неизплатени сметки за парно... В период на стагнация парите винаги не стигат и може да прибегнете до потребителски кредит. Как обаче да се ориентирате и на какви условия трябва да отговаряте в момент на икономическа нестабилност, когато банките вече не толкова лесно отпускат кредити?  Даниела Донкова, управител на “Кредит Консулт България”, е наясно с подробностите.

За какво са ми парите
Преди да решите какъв кредит ще вземете, добре е да помислите за какво ще похарчите парите. Това ще определи и вида на кредита. Потребителските кредити могат да се използват за ремонт на дома, за пътуване, сватба, за да платите образованието си, за да направите покупките за бебето и каквото още се сетите. В случай обаче че сте решили да купувате жилище, най-добре е да се насочите към ипотечен кредит, при който условията са по-различни от тези на потребителския.

Големите разлики
Статистиката сочи, че всеки втори българин е взел потребителски кредит. Когато обаче се чудите дали да кандидатствате за потребителски или ипотечен заем, добре е да знаете какви са разликите между двата вида. Обикновено при потребителските кредити отпусканата сума е по-малка – до 35 000 лв. Също така парите трябва да се върнат на банката в срок най-много до 15 години, а не както при ипотечните кредити – до 35 години.
Потребителските кредити имат и по-висок лихвен процент от ипотечния. В период на банкова нестабилност не може да се прогнозира с колко ще се увеличи той през следващите месеци.

Важните условия
Ако отговаряте на условията, които повечето банки поставят, няма проблем да получите желания потребителски кредит. От значение е да имате доказани постоянни месечни доходи и да сте на възраст над 18 години. Някои кредитни институции поставят възрастово ограничение и не отпускат заем на лица над 60 години. Важни също са трудовият ви стаж и осигурителният доход. Доходът на единия партньор е достатъчен, за да кандидатства самостоятелно пред банката. Има възможност обаче семейството да представи документи и за общ семеен доход. В такъв случай сумата на потребителския кредит обикновено е по-голяма. Ако упражнявате свободна професия, трябва да докажете доходите си, като представите копие от годишната данъчна декларация за предходната година. Не бива да се пропускат и всички документи, които ще удостоверят, че сте платили данъците си.

Видове кредити
Потребителските кредити са два вида – с поръчител и без поръчител. При първия случай едно или две лица гарантират за вас, че можете да върнете парите, които ще вземете от банката. В повечето случаи поръчителите също трябва да отговарят на някои условия – възраст, постоянен доход и др. Преимуществото е, че кредитите с поръчител са с по-ниска лихва. Недостатъците, от друга страна, са, че се налага да предоставите много повече документи, а и да си намерите поръчители. Потребителските кредити без поръчител са по-често срещани. При тях обаче лихвите са по-високи.

Питай шефа
Повечето банки у нас са сключили договори с големи компании за отпускане на потребителски кредити на служителите на фирмите с преференции. Добре е, когато решите да теглите заем, да попитате във финансовия отдел на вашата фирма дали няма подобен договор към определена банка. В такъв случай служителите на големите корпорации ползват облекчени условия при тегленето на потребителски кредити – по-ниски лихви, по-малки такси и др. Важно е да знаете, че тази система работи не само за частните фирми, но и за много държавни учреждения и организации. Често едно от условията е заплатата ви да се превежда по сметка в банката, която отпуска кредита. Друг бонус е банките да сключват застраховка “Живот” при отпускането на кредита.

Не може без такси
В случай че са ви одобрили за потребителския кредит неизбежно ще се наложи да платите такси на банката. Съществуват такси за управление на кредита, за усвояване и за предсрочно погасяване. Добре е предварително да изчислите на каква сума възлизат те.

Наказан да връща
Добре е да прецените точно за колко време можете да върнете потребителския кредит. Ако искате предсрочно да върнете своя заем на банката, все още в България съществува т.нар. наказателна такса, която варира между 4 и 5% от целия кредит. Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за банковите кредити тези такси да отпаднат. Кога това ще стане реален факт, още не се знае. Ето защо дотогава изчислете вноските си така, че да не се налага да плащате глоба на банката.
Появата на бебето е новина, на която всички у дома се радват. Уви, разходите, свързани с новия член на семейството, са много. Потребителските кредити са добро решение както да стегнете стаята на малчугана, така и да му купите първите дрешки и креватче. А защо да не неправите нещо и за вас или да не се отдадете на една щура почивка точно преди бебето да се е появило?!

Мая Ковачева