Повече от 152 млн. мъже в света страдат от еректилна дисфункция или, с други думи, имат проблеми с ерекцията. На улицата никой няма да разбере за какво става дума, защото терминът е много сложен и го използват само лекарите.


Ако говорим на жаргон, “еректилната дисфункция” означава засечка в леглото или просто че на някого “не му е станал”. Специалистите прогнозират, че през следващите 20 години броят на мъжете, на които това ще се случва, ще се увеличи неколкократно. Най-вероятно през 2025 г. повече от 322 млн. мъже няма да се чувстват истински пълноценни и ще имат проблеми със сексуалния живот. А това съвсем логично води и до невъзможност да имат поколение. “Изправени сме пред катастрофа. Очаква ни пандемия и трябва да се вземат мерки навреме”, споделя опасенията си доц. Филип Куманов, ендокринолог и андролог, член на Европейската академия по андрология.

Последното проучване у нас сочи, че всеки пети българин над 40-годишна възраст има сериозни проблеми с ерекцията
И ако възрастта при жените е определяща за създаването на поколение, при мъжете не е така. Те могат да станат бащи както на 20, така и на 80 години, стига да не ги споходи еректилната дисфункция. Тези обаче, които вече имат такъв проблем, обикновено не искат да потърсят лекарска помощ. Потомците на Адам се срамуват от своята полова немощ и невъзможността да създават поколение и само 10% от тях признават, че биха се обърнали към лекар. Останалите са на мнение, че специалистът няма да им обърне достатъчно внимание или че лечението е само оперативно, което сериозно ги притеснява.

Без секс
П. В, София:
“Все още ми е трудно да повярвам, че се случи точно на мен. На 32 години съм, всяка седмица ходя на фитнес, адвокат съм в голяма фирма, женен от 5 години и досега правех секс поне два пъти седмично. Не съм глупак, знам, че животът ми е прекалено динамичен, ставам в 7 ч. и си лягам към 1 през нощта. Всеки ден съм на педал, викам, карам се с колеги, изнервен съм и доста се уморявам. Преди 6 месеца с жена ми решихме, че е време за бебе и започнахме опитите. Но нещо не вървеше. Първоначално реших, че просто нямам желание за секс и този период ще отмине. Оправдавах се, защото имах важно дело и трябваше да го спечеля. След това нещата се повториха... и пак, и отново... Не ми ставаше. На мен, точно на мен! А уж всичко ми беше наред!
Една вечер стоях гол в банята, взирах се в огледалото и си мислех с какво съм заслужил тази съдба. Чувствах се като прокажен! На следващия ден си взех отпуск и тайно от жена си купих всички порно списания, които намерих. Отначало си мислех, че има ефект, но след това – нищо. След 1 час в банята, заобиколен от какви ли не картинки, реших, че е най-добре да събера остатъците от гордостта си и да се затътря до най-близкия лекар.”

Проучванията показват, че при по-голямата част от мъжете еректилната дисфункция се дължи на умора, стрес или някакви психични проблеми
Понякога обаче липсата на ерекция може да е провокирана и от друго, по-сериозно заболяване – диабет, високо кръвно налягане или други сърдечно-съдови заболявания. Андролозите съветват мъжете с такъв проблем да не се помайват, а още при първите симптоми да потърсят лекар. Ако нямат ерекция, това може да е симптом не само че нещо не е наред, а че страдат от коварна болест, която може да застраши здравето, дори живота им. Не на последно място еректилната дисфункция може да е и страничен ефект на някои медикаменти.
Специалистите са категорични, че когато става въпрос за еректилна дисфункция, която са дължи на стрес и умора, най-доброто средство за лечение са лекарствата На българския пазар отдавна се продават медикаменти за стимулиране на ерекцията. “Няма никакъв проблем да си направите бебе, ако преди това сте изпили едно от тези хапчета. То само ще стимулира ерекцията, но няма да повлияе на качеството на спермата ви”, категоричен е доц. Куманов.
Друг метод за лечение е инжекционната терапия. Тя обаче се прилага все по-рядко. Специална субстанция се инжектира в пениса, като страничните ефекти могат да са прекалено удължена ерекция и неприятно усещане от убождането. Този метод не се препоръчва, ако искате бебе.
При вакуумните устройства пенисът се поставя в цилиндър, който изпомпва въздуха и помага на органа да се напълни с кръв, за да се предизвика ерекция чрез засмукване.
Напоследък се използват и протези, които по механичен път изправят пениса. Цената им варира между €1000 и €3000.
Малко мъже знаят къде могат да намерят подходяща информация за еректилната дисфункция, показват последните проучвания у нас. За да се справи с този проблем, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве изготви специална брошура. Стартира и националната информационна кампания за сексуално здраве “Пламък за секс”. Вече работи и сайт www.erekcia.com, на който мъжете и техните партньорки могат да намерят достатъчно информация за този проблем, както и адреси на лекари, към които желаещите могат да се обърнат. В аптеките в цялата страна също се разпространяват брошури и листовки със специализирана информация.