Мъжете вече не се интересуват от секс. Съвременният мачо се отдава на страстни ласки много по-рядко, отколкото баща му преди 30–40 години. Това показват проучвания на английски и американски експерти. Мъжете все по-често страдат от депресия, оплакват се от умора, стрес и последствията са проблеми с ерекцията. Така те отказват да „се трудят в леглото”, още повече ако насреща е съпругата им.

10 вместо 20
Ужасната статистика сочи, че ако преди 30 години мъжете са се отдавали на страстта средно по 20 пъти месечно, днес те се сещат за това едва 10 пъти. Каква е ролята на половинката им в този сценарий? Уви, повечето жени са на мнение, че семейството няма нужда от секс. Те напълно го пренебрегват и фокусират вниманието си върху децата или работата. За съжаление обаче липсата на любовни ласки се отразява неблагоприятно на семейството. Мъжете, които по-рядко целуват и прегръщат партньорката си, са по-сърдити и избухливи. Те много по-често са в стрес. Вече е доказано, че редовният секс предпазва потомците на Адам от еректилна дисфункция и дори от някои сериозни заболявания, като сърдечно-съдови и диабет.


След появата на бебето боричкането в леглото е последното нещо, за което изтощените родители си мислят. Новоизлюпената майка се бори със следродилната депресия, недоспиването, кърменето и преповиването. Таткото пък трябва да помага, като къпе и дундурка бебчето, а в промеждутъците ходи на работа и се бори с ядосания шеф и изнервените колеги. Сексът остава на заден план.
Въпреки негативните проучвания обаче, отдавна е доказано, че сексът е основна спойка на всяка връзка. Ако не искате безвъзвратно да се отдалечите от партньорката си, „затоплете” леглото. Обикновено около 6 седмици след раждането организмът на жената е напълно възстановен и може да преминете към атака. Настъпвайте бавно и мислете, че целувките и прегръдките са само за ваше добро. 


Пречка ли е бебето
За съжаление в началото малкото вечно хленчещо човече може да се окаже пречка пред вашите сексуални фантазии. В началото то ще е цялата вселена за вашата половинка. Тя  вече няма да вижда нито вашата усмивка, нито сексапилното ви дупе, на което само преди няколко месеца се е възхищавала. Приемете факта, че за известно време ще сте на второ място и събудете у любимата си страстта, която е познавала преди. Най-вероятно често детето ще изсмуква физическите и психичните ви сили, но нищо не е загубено.

Разрешените неща
Бъдете новатор и инициатор в секса. Организирайте романтични бягства с новоизлюпената майка, така че тя да може за малко да се откъсне от бебето. Не е лесно да се гушкате, когато малкото плаче в съседната стая или след час тя трябва да го кърми. Възползвайте се от помощта на услужливите баби и лели и й подарете романтична вечер далече от дома. Възможно е в началото да срещнете нейната съпротива, но с подходящи думи и усилия може да я убедите, че това е за доброто на вашата връзка. Купувайте й подаръци и цветя. В момент на пълно изтощение жената до вас има нужда да се почувства истински обичана. Ако постоянно й казвате, че изглежда чудесно, тя ще го оцени. Добре също така е да помагате и в ежедневните задължения, за да може тя повече да си почива.

Добрият татко
Грижите, които мъжът полага за бебето, са най-добрият афродизиак. Ако се прибирате навреме след работа, а не се отбивате на среща с приятели в кафето за по бира, любимата ви ще оцени това. Тя има нужда да вижда нежен и грижовен мъж, който се интересува от нейните чувства. След като цял ден се е занимавала с малкото създание, партньорката ви не иска да ви носи салатата и да ви сипва ракията, докато се изтягате на дивана, защото сте имали труден ден в работата. Да си родител е ангажимент 24 часа в денонощието. Ако си разпределите домашните задължения и отговорностите по гледането на бебето, любимата ви ще е по-спокойна и по-склонна да се отдава на палави игри в леглото. Опитайте нови практики в секса. Купете си книжка с нестандартни пози или изучете техниките на източния еротичен масаж. Развихрете въображението си и споделяйте най-горещите си фантазии. Именно те ще събудят спящата сексбогиня, която сте избрали за майка на вашето дете. Не се отчайвайте дори няколко пъти да не се получи и бебето да се разплаче точно в най-страстния момент.

Строго забранено
Един от най-добрите начини да предизвикате гнева на и без това изнервената майка е като омаловажавате това, което тя прави по цял ден. Много мъже смятат, че когато любимата им не е на работа, нейните задължения са много по-леки и тя  непрестанно гледа сапунени сериали. Помислете как ще се почувствате, ако трябва да се грижите за цялата къща и за постоянно изискващото внимание бебе.
Друга често допускана грешка е да се оправдавате, когато не изхвърлите боклука или закъснеете след среща с приятели. По-добре признайте открито вината си и не я повтаряйте. В този период партньорката ви не е много снизходителна.
След раждането малките лъжи са допустими, особено когато става въпрос за физиката на жена ви. Тя едва ли прилича на супермодел, но не й казвайте истината. Изтъквайте преимуществата й и не й носете списък с диетични храни. Тя няма как по чудодеен начин да възвърне фигурата си само след няколко седмици, както това се случва на холивудските звезди. До нея не седят тълпи от диетолози, фитнес инструктори и най-вече пластични хирурзи.
Разбира се, за секс трябва да има желание и от двете страни. Бъдете по-настоятелен, обсипвайте любимата си с ласки и скоро страстта в семейството ви ще се възроди.

Дора Ангелова
психолог