Отминаха времената, когато се приемаше, че бременността, раждането и грижите за новороденото са изцяло „женска работа". Днешните мъже са склонни да загърбят патриархалната си роля на строги възпитатели и пазители на домашното огнище и се стремят към създаване на емоционална връзка с детето още преди раждането му. Новото поколение татковци се отнасят с разбиране към емоциите и преживяванията на любимата си през бременността и все по-често се „осмеляват" да придружават бременната си половинка на лекции за бъдещи родители. Дори бъдещи татковци, които практикуват една от най-мъжествените професии – да пазят реда и закона, не се срамуват да посещават лекциите на С „9 месеца" на училище.

„Важно е и мъжът и жената да са еднакво подготвени за появата на бебето. Така ще могат да си поделят не само радостите, но и отговорностите и грижите, с които е съпътствано отглеждането на едно дете.


Сам проявих желание да посещавам лекциите за бъдещи родители. В повечето случаи идваме двамата със съпругата ми, но когато тя е ангажирана, а аз не съм на работа, идвам сам. Всички лекции са ми интересни, но най-полезни са ми практическите съвети, свързани с храненето, къпането и обличането на бебето.
Виждал съм и други татковци да посещават училището за родители, но значително по-рядко. Предполагам, че това се дължи не толкова на незаинтересованост, колкото на липса на време. В края на бременността, когато излязат в отпуск, бъдещите майки са по-свободни и могат да посещават лекциите. За мъжете, на които в този период се пада финансовата отговорност за семейството, отсъствието от работа често е проблем."

Борислав Георгиев, 28 год., полицай


„Посещавам училището за бъдещи родители по идея на моята съпруга. Всичко, което научавам от лекциите, е ново за мен и все още не мога де преценя кое ще ми бъде най-полезно при отглеждането на бебето. Предполагам, че повечето мъже смятат темите в училището за родители за скучни и „женски", и затова не посещават такива лекции. Аз обаче нямам такива притеснения. Информацията, която получавам тук, ми помага да се чувствам по-уверен, че ще мога активно да участвам в грижите за новия член на семейството ни."
Илия Петканов, 30 год., полицай


Даниела Иванова