Понякога при раждането се налага да се направи епизиотомия – разрез между влагалището и ануса. Тази манипулация обаче не е никакъв повод за паника и страх. С нея се подпомага излизането на бебето и тъй като краят вече се вижда, раждащата няма да запази спомен за някакъв кошмар от нея. Положителните емоции от срещата с бебето тушират изживяната болка.


Вярно е, че колкото по-близо е терминът, толкова повече се засилват и страховете на бъдещата майка. Най-общо те са два: ще успея ли да се справя, когато бебето започне да излиза, и дали няма да имам разкъсвания?

Някои жени обичат да се правят на героини и дълго след като раждането е минало, патетично разказват за “подвига” как са издържали епизиотомията и страшните болки след нея...
Всъщност далеч не е толкова драматично...

Кога се налага?
При раждането тъканите във влагалището и около перинеума (областта между влагалището и ануса) са силно напрегнати от преразтягането при излизането на главата на бебето. Факт обаче е, че през 9-те месеца и тялото на жената се подготвя за това разтягане. Хормоните осигуряват еластичността на тъканите, за да може бебето да се измъкне през тесните родилни пътища. Понякога всичко протича безпроблемно и жената има само повърхностни охлузвания на влагалището и срамните устни, които много бързо зарастват поради доброто кръвоснабдяване на гениталната област. Не винаги обаче нещата са така благоприятни – понякога главата напира да излезе твърде бързо, а тъканите на перинеума нямат време да се разтегнат и се разкъсват…


Епизиотомията все още е честа интервенция, чрез която се разширява изходът на влагалището и се облекчава тазовото дъно. По този начин раждащата се предпазва от последваща слабост на пикочния мехур, което води до изпускане по малка нужда. Доста лекари се въздържат от рутинното прилагане на епизиотомия, но има някои ситуации, при които разрезът е наложителен:
 Родилната дейност се влошава, сърдечните тонове на плода се забавят и процесът трябва да се ускори.
 Бебето не е напълно зряло и главата му трябва да се предпази от силен натиск.
 Раждането завършва с вакуум-екстрактор или с форцепс и е нужно да се осигури място за инструментите.

Как да зарасне по-бързо
Колко време е необходимо, за да зарасне разрезът, зависи най-вече от големината му. При повечето епизиотомии са нужни около две седмици. Най-често проблеми създават разрезите, при които е засегнат затварящият мускул на ануса. От значение е и как е извършено зашиването. Независимо от все по-съвършената техника и новите материали, понякога се получават усложнения. Ако шевовете са твърде стегнати, жената има неприятни усещания или болки при секс.
За да зарасне по-бързо раната, са нужни грижи. Консултирайте се със специалист. Облекчение може да настъпи, ако между срамните устни се поставя напълнен с лед студен презерватив, увит в кърпа. Подходящи са и седящи бани с лайка или с екстракт от дъбова кора, след което е добре мястото да се изсуши със сешоар, за да се задържат лечебните вещества върху шева. Може да се приложи и един трик – ако уринирането причинява парене, едновременно с него върху раната да се полива топла вода с чаша или с кана, а може и да застанете под душа (никак не е изискано, но затова пък върши работа).

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

Важна е подготовката!
Подготовката на перинеума може значително да намали риска от епизиотомия. Има няколко метода, чрез които тъканите на перинеума могат да станат по-еластични. Добре е да прилагате тези методи 4–6 седмици преди раждането. Няма 100% гаранция, че така действително тъканите ще запазят целостта си, но си заслужава да опитате.
 Масажирайте перинеума. Капнете масло от пшенични зародиши върху пръста си, след което го вкарайте на дълбочина около три сантиметра във влагалището. Внимателно натискайте в посока към ануса. По-късно пробвайте с повече пръсти, като ги разпервате във влагалището.
 Особено полезна е и гимнастиката за перинеума. Представете си, че ви се пишка и се налага да стискате. След това отпускайте. Не забравяйте да правите упражнението по няколко пъти на ден – улеснение е, че това може да става и на работното място, по време на някое съвещание например... 
 Две-три седмици преди раждането клякайте с разтворени колена възможно по-често. Полезно упражнение е и да седите "по турски".