Първите дни с бебето са най-трудни за мама и татко. Когато обаче жената е прекарала 9 месеца неотлъчно до бебето, тя се чувства по-отговорна и по-загрижена за него. То се превръща в нейната същност за цял живот. Мъжът, от друга страна, може да се почувства отхвърлен и нежелан в началото, още след изписването на бебето от болницата. Някои татковци дотолкова тежко приемат появата на бебето в живота си, че понякога то дори застрашава връзката на родителите. Ето защо всеки татко има нужда от един специален ден в годината, когато да му покажете цялата си обич и признателност. Не е нужно празникът на татко да е веднага след раждането, когато всички са заети с грижите за бебето. Определете Деня и го направете специален. В някои държави от Западна Европа и в САЩ точно както 8 март (празника на мама) има и Ден на бащата. У нас обаче тази традиция липсва. Ето защо може да създадете свой ритуал. Отбележете датата на календара и отрано започнете приготовленията за него.

Подготовка за татко
„Когато Ани беше бременна, нямах търпение детето да се роди. Не мислех какво следва по-нататък. След появата на сина ни обаче изведнъж се запитах как ще се справим с всички предизвикателства”, казва 38-годишният Румен Янев, баща на момченце. Веднага след раждането ситуацията у дома е прекалено променена и за двамата родители. Те трябва да усвоят много нови дейности. Нещата могат дори да излязат от контрол, когато мъжът ревнува заради вниманието, което майката оказва на бебето. Колкото повече бащата играе и говори с детето, толкова по-уверен ще е той в своята роля. Мъжът трябва активно да участва във всички процеси по отглеждането на малкото, за да не се почувства изолиран. Ако таткото проявява интерес към всички детайли при отглеждането на мъника, значи е на прав път.

Време е за пазар
Какви да са бебешките чорапки – с цветенца или с пчелички? И таткото трябва да има отговор на този въпрос. Обикновено жените вземат решенията за нещата, необходими за бебето. Те правят подробен списък и мъжете безропотно го изпълняват. Когато обаче бъдещата майка включва любимия си в пазаруването на столчето за кола или го моли да избере креватчето, тя го прави значима част от бременността си. „В началото се чувствах странно, когато съпругата ми ме мъкнеше по бебешки магазини, но след това осъзнах, че така ще знам какви дрешки ще носи моето дете. Аз съм точно толкова отговорен за него, колкото и тя”, казва 27-годишният Александър Димитров, бъдещ татко.

Изградете връзка
Факт е, че майката и новороденото имат много по-здрава връзка, защото са били свързани физически. За да компенсирате това, накарайте бъдещия татко да се почувства наистина желан и обичан. Окуражавайте го да е в непрекъснат контакт с малкото, като го прегръща и му говори. Точно както майчината, така и бащината ласка успокоява бебето. Ако сте имали трудно раждане или сте преживели цезарово сечение, през първите седмици оставете таткото да ви помага. Покажете му колко много разчитате на него и как не можете да се справите без неговата подкрепа.

Дайте му време
Проучванията показват, че децата, които имат силна връзка с бащите си, са по-спокойни и нямат поведенчески проблеми, като пораснат. Те са по-добри ученици и успяват повече в живота. Ето защо новороденото има нужда и от силната ръка на своя баща. Дори и да чувствате, че знаете какво е най-добро за бебето ви, родителството се учи с течение на годините. Много майки водят децата си на музикални курсове, плуване за бебета или на английски. Помолете половинката си да ви придружава на тези занятия. Нека таткото се научи как се бута количка по задръстени тротоари или как най-лесно се къпе бебе. Той трябва да знае наизуст всички приспивни песнички и приказки.

Големият празник
Въпреки спадовете и върховете няма нищо по-удовлетворяващо от това да имаш бебе. „След раждането не можех да спра да гледам Яна. Беше перфектна! Бяхме създали истински ангел – нашето малко момиче”, хвали се 30-годишният Иван Николаев, баща на 4-месечна дъщеря. Да направите специален празник за таткото е идеален начин да му покажете колко много го обичате и цените. Не е важно какъв подарък ще му купите или къде ще го заведете. Нека това да е вашият ден, който ще се повтаря всяка година и мъжът в семейството ви ще го чака с нетърпение.

Дора Ангелова
психолог