“Някой може да го приеме за извратено, но откакто се появи бебето, изпитвам силна ревност. Животът ми драстично се промени, след като То се роди. Вече не съм щастлив – сякаш нямам семейство. Не намирам достатъчно време, за да остана насаме с жена си. По всичко личи, че тя се справя отлично с отглеждането на бебето, и то много по-добре от мен. Ясно е, че и те нямат нужда от още един човек до себе си...”


Сигурно има много мъже, които ще разпознаят себе си в образа на 29-годишния Николай Попов, баща на прекрасна 2-месечна дъщеря. Чувствата му са напълно нормални и често срещани. Той има усещането, че доскоро любещата му половинка си е намерила любовник

След появата на бебето жената му отделя цялото си време и внимание. Тя създава дълбока връзка с малкото човече. За татковците е трудно да осъществят такъв контакт. Те вече не получават от партньорката си вниманието, на което са се радвали преди. А освен духовния контакт липсва и физическата близост. Детето има повече право да докосва гърдите на мама, отколкото новоизлюпеният татко. Следродилната депресия при много от жените ги прави раздразнителни и невъзприемчиви към сигналите, които измъчените половинки им отправят в този период. Потомците на Адам се чувстват напълно изолирани и изхвърлени от семейството.
Мъжете трябва да са подготвени за подобно развитие на отношенията, преди бебето да се е появило. Още при първите признаци на ревност – “Жена ми държи ръката си върху собствения си корем повече отколкото върху моя”, споделете с партньорката си своите притеснения. Ако чувствате, че имате нужда от повече внимание и емоционална подкрепа от нейна страна, кажете й го. Говорете спокойно. След раждането на бебето най-вероятно любимата ви ще е емоционално нестабилна и ще се нуждае от вашата подкрепа. Не отлагайте разговора дори и да се страхувате, че тя може да ви сметне за егоист, задето точно в този момент мислите само за себе си

Говорете и с приятели, които имат деца и вече са минали по този път. Вероятно те ще ви обяснят, че след първите няколко месеца постепенно ревността ще отшуми. Ако се притеснявате да споделяте проблемите си с близки хора или ако притесненията ви се задълбочават, потърсете специалист. Най-лошото, което може да направите, е да потискате чувствата си.
Освен разговорите опитайте да се приобщите към отглеждането на бебето. Помолете партньорката ви да участвате в къпането, масажирането и преобличането му. Най-вероятно първоначално тя няма да се съгласи. Бъдете настоятелен. Директният контакт с бебето ще охлади ревността ви. Въведете “Часът на татко”
В тези скъпоценни за вас минути не позволявайте на партньорката си да се намесва. Изолирайте я и усетете тръпката да си родител и да поемаш отговорността за детето. Разбира се, не прекалявайте в амбициите си!