В 9 поредни броя проследявахме историята на Мама 2011 и Татко 2011.
Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”.

Следродилният период (пуерпериум) започва от раждането на плацентата и продължава до възстановяването на организма на родилката отпреди бременността. Този период трае около 42–48 дни.Из дневника на Мама 2011:
Нашето бебе вече е у дома. Майка съм на най-очарователното момиченце! Денонощието ми стана шеметно. Колкото и да съм слушала за живота в първите дни с новороденото, нищо от чутото не отговаря точно на реалността. Истината е, че емоциите са не само розови. Обзело ме е страшно безпокойство – ще се справя ли, ще издържа ли на напрежението… Вечер съм толкова изтощена, че нямам сили да се добера до леглото. И нощта не ме зарежда с енергия, защото забравих какво е да спиш „от... до...“. Ако успея да задремя, след малко чувам плача на бебенцето и скачам... Давам му да суче – нали го храня „на поискване“, или пък, ако се налага, сменям пелената му. А след това сънят вече е избягал.

През деня въртележката не е по-малка. Не съм си представяла, че трите часа (интервалът, през който обикновено кърмя) минават като миг. Денонощната умора ме съсипва. Вярно е, че щом погледна личицето на малкото ни съкровище, засиявам, но да си майка, не било никак лесно...


Трогва ме ентусиазмът на таткото да ми помага. За съжаление „отпускът по бащинство“ мина бързо и любимият отново е затрупан със служебните си ангажименти. Не мога да му се сърдя, но все си мисля, че той не разбра добре какво е ежедневието с бебе. Често ми подхвърля, че дори ми завиждал, че съм си вкъщи с бебенцето до мен.

Бабите и дядовците идват за малко – засипват с мили думички мъничкото ни съкровище, пооглупяват около него… и си тръгват. Ама май този вариант е по-предпочитан от мен, вместо да слушам съвети от... миналия век и „справедливи“ критики.

От време на време таткото ми подхвърля похотливи закачки и ме преследва с репликата, че не съм права да го „отбивам”. Мисълта за секс дори ми е неприятна. Сега един от най-големите ми страхове е да не поръчаме следващото бебе. Тази мисъл ме подлудява. 

Из дневника на Татко 2011:
Раждането и цялата дандания около него отминаха. След като доведох мама и малкото „вързопче“ у дома, денонощието ни се изпълни с плач и грижи. Бедно ми е било въображението как се гледа бебе. Денонощно ревът и шумът на пералнята са в пълен синхрон, който сигурно освен нас, тормози и съседите ни.

Навлизам в ролята на татко трудно. Вече обаче преодолях страха, че бебето може да се счупи, да му влезе вода в ухото, да се удави във ваничката…

Сутрин в офиса изпивам две кафета, за да поразредя прозевките. Шефът ми няма милост към мен, макар че е баща на три деца…

След работа се прибирам с торби точно изпълнил списъка на мама. Това, което заварвам вкъщи, меко казано, ме ужасява. Обикновено любимата ми е с подпухнали от плач очи и с тъжен глас ми съобщава, че е смъртно уморена… Имам чувството, че някой зъл дух е заредил дома ни със статично електричество. Почвам да разпитвам майчето какво се е случило, но бързо разбирам, че „повредата не е в моя компютър”, въздъхвам и влизам в банята за хладен душ.

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят
 Свивайки се, матката става твърда и намалява размера си. Изхвърлянето на лохии, подобни на по-тежко менструално течение, продължава 2 до 4 седмици след раждането.
 Най-добрата храна за вашето бебе е кърмата. За да я увеличите, често поставяйте бебето на гърда. В кърмата има защитни вещества и антитела, които предпазват бебето от вирусни, бактериални и паразитни заболявания.
 След кърмене винаги изцеждайте напълно гърдите с ръка или със специална помпа. Кърмата ще е повече, ако по-често и докрай изцеждате гърдите.
 Пийте по 2–3 литра течности на ден и се хранете здравословно.
 След раждането вътрешната стена на маточната кухина и меките родилни пътища се възстановяват за около 16–20 дни и половият живот може да започне след 20-ия ден от раждането.
 В този период има реална опасност от настъпване на овулация и съответно от възможност за нежелано забременяване. 
 Добре е да запомните, че контрацептивната роля на кърменето е силно се преувеличава.
 Ще избегнете стреса, ако ползвате подходящ метод за предпазване от нова бременност. Не са подходящи интраутеринните (вътрематочни) средства – спиралите. Вярно е, че са най-удобни за предпазване от забременяване за продължителен период, но се поставят не по-рано от 6 седмици след раждането, и то след основен гинекологичен преглед. Вие кърмите и затова за вас не са подходящи и комбинираните орални контрацептивни средства – те променят качествения състав на кърмата и предразполагат към тромбоемболични усложнения. Същото се отнася и за дългодействащите хормонални контрацептиви, съдържащи само прогестагени. След един месец е задължително прегледът при акушер-гинеколог, с когото могат да се обсъдят методите за предпазване от нежелана бременност.

Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище 

 Между 3-ия и 5-ия ден след раждането спадането на хормоналното ниво причинява депресия при 50–70% от родилките. Обикновено това състояние преминава след 2–3 дни.
 При около 10% от родилките може да се развие дълготрайно емоционално разстройство, наречено следродилна депресия. Засегнатите често се оплакват от главоболие, липса на апетит и сърдечни смущения.
 Кърменето продължава 15–20 минути. През първите
8–10 минути детето изсуква 80–90% от нужното му количество, а през останалото време задоволява сукателния си рефлекс.
 Бебето е достатъчно нахранено, ако мокри пелените 6–8 пъти в денонощието, ако е активно и постоянно наддава.
 През периода на кърмене способността за забременяване е ограничена в различна степен. Овулацията се потиска от високото ниво на хормона пролактин, отговорен за отделянето на кърмата. 5–10% от забременелите до 2 месеца след раждането не са използвали предпазни средства.
 
Сексът
След раждането, за да се възстанови пълноценният сексуален живот на младите родители, са нужни най-вече спокойствие и хармонични емоционални взаимоотношения. Страхът от забременяване охлажда страстта. Добре е да имате предвид, че прекъсването на половия акт е несигурен контрацептивен метод, ако коитусът се повтори. Когато този метод се съчетава с някои от бариерните средства (презервативи, спермицидни кремове, таблетки и др.), предпазният му ефект многократно нараства. За да сте спокойни, застраховайте се допълнително.

Изберете най-щадящата поза, ако все още имате болезнени усещания. Половият акт не бива да е продължителен.