Сама с бебе? Какво толкова?! Преди 20, а дори и 10 години това беше немислимо. Днес все повече жени са в тази позиция. Как да се справите с трудностите на самотното родителство? Може ли да отгледате детето си без баща? Отговорът е само един: „Да!”


Бременността е истинско предизвикателство – сутрешно гадене, бушуващи хормони, купища изследвания и многобройни покупки за бебето. Разбира се, 9-те месеца са прекрасно и вълнуващо време, което мъжът и жената споделят. Днес много дами нямат партньор, който да държи ръката им на първия преглед с ехограф или в родилната зала. Те преживяват бременността сами, раждат и отглеждат детето си без мъж до себе си.

Всяка година милиони жени по цял свят се решават на тази стъпка. Някои са забременели случайно. Други съвсем съзнателно са се подложили на ин витро оплождане. Има мъже, които не могат да поемат отговорността да станат бащи и изоставят партньорките си след положителния тест за бременност. Има и бъдещи татковци, които забягват в чужбина или загиват при нелеп инцидент… Каквато и да е причината да сте сама, не се отчайвайте. Първоначалният шок за самотната бременна е много силен. Тя си задава десетки въпроси: „Кой ще ми помага сега?”, „Кой ще ме закара до родилното, когато започнат контракциите?”, „Кой ще се грижи за мен, когато ме изпишат?”, „Кой ще ме подкрепя финансово да отгледам детето?”… Не унивайте. Не се поддавайте на паниката и стреса. Те влияят негативно както на вас, така и на бебето. Доказано е, че ако бъдещата майка е подложена на стрес през 9-те месеца, детето може да има проблеми с поведението като порасне.

Сигурна подкрепа
Важно е още в началото на бременността да изградите здрава мрежа от хора, които ще са до вас през цялото време. Това може да са семейството ви, приятелите, дори колегите ви. Нека да са близки, на които можете да разчитате и които вече са ви подкрепяли в трудни моменти. Истинските приятели и любещото семейство положително ще ви окажат опора, за която дори не сте мечтали. Понякога те дори са по-всеотдайни и от най-добрия бъдещ татко.

От значение обаче е да разчитате на хора, на които вярвате безрезервно. Те трябва да са до вас в деликатни моменти – по време на раждането, когато не можете да ходите след секцио, в 3 ч. посред нощ, когато бебето плаче... Важно е да се чувствате уверена и спокойна в тяхно присъствие, да нямате конфликти по основните въпроси. Не забравяйте да им благодарите, че са до вас и ви помагат.
Посещавайте училища за бъдещи родители. Всяка седмица „9 месеца” организира сбирки на бременни, където, освен че ще получите полезна информация, можете да срещнете много жени във вашето положение. На лекциите ще намерите нови приятелки.
Не на последно място форумите в Интернет са добра възможност да се запознаете с нови хора и да обменяте опит и идеи за 9-те месеца и майчинството. Със сигурност ще намерите и други бременни без партньори.

Когато Той е далеч
Има много жени, партньорът на които по някаква причина е далеч от дома. Той не може да съпреживее радостта от 9-те месеца и раждането на детето си. „Николай е в командировка 10 месеца от годината. Случи се така, че той беше във Франция почти през цялото време, докато бях бременна”, казва Ивета Манолова, майка на 1-годишен син. В такива случаи важно е въпреки разстоянието бъдещата майка да информира партньора си за преживяванията, свързани с бременността. Ако вашият любим не е до вас през тези месеци, постоянно му съобщавайте всички новини – по телефона, по пощата или чрез Интернет. Възползвайте се от модерните технологии. Изпращайте му всяка ехографска снимка. Това ще му помага да споделя с вас радостта от 9-те месеца. Обсъждайте дори и малките подробности, като какъв да е цветът на детското креватче. Не вземайте решенията сама.  Ако бъдещият татко не може да присъства на раждането, помолете някой близък да запише с видеокамера събитието и след това го изпратете на партньора си.
Не забравяйте, че след време той ще се върне при вас. Не бива да се почувства като чужденец в собствения си дом.

Проблеми и решения
Ако останете сама през бременността и не можете да намерите приятели и роднини, които да ви подкрепят, постоянно сте тъжна и унила, най-добре потърсете професионална помощ. През този период стресът и изтощението могат да ви навредят изключително много. Не се борете с чувствата си. Предродилната депресия е често срещана при самотните бъдещи майки. Тя е коварна и може да навреди както на вас, така и на бебето. Ако усетите, че губите мотивация, че вече ви е трудно дори сутрин да станете от леглото, че нямате апетит и страдате от безсъние, най-добре се консултирайте с психолог. През бременността организмът ви е подложен на бурна хормонална атака, която засилва депресията.
Запомнете, че не сте сама през бременността. Винаги ще има някой, който да ви подкрепя. Наслаждавайте се на 9-те месеца. Не забравяйте, че носите под сърцето си невинно същество, което скоро ще ви дарява с усмивки и любов.

Донка Дамянова
психолог