Прекрасна стая в розово с малко креватче и нощно шкафче, мъничко гардеробче и дори скрин... Има толкова красиви неща, предназначени за малките момиченца. Момченцата могат да се радват на синьо легло с пирати или крокодили и всичко да е толкова подредено и чисто... Сигурно си мечтаете да имате купища пари, за да направите стаята на детето си като от някой каталог. Дали обаче тези цветове и подредбата в стаята ще се отрази добре на развитието на детето. Альона Полихронова (Льони), една от най-добрите детегледачки във Варна, от години се занимава с деца и оказва помощ на забързаните родители. Младата дама е наясно кои игри и играчки и каква обстановка подпомагат развитието на малчуганите.

Моят райски кът
“Повечето родители отделят голямата спалня за себе си, а настаняват детето в по-малката стая. Те решават, че тъй като са двама, имат нужда от повече място. Истината обаче е, че мама и татко се прибират в спалнята само вечер след работа. Детето прекарва в стаята си почти 24 часа. Това е неговият свят. Добре е то да разполага с повече пространство, където да може да пълзи, да играе и да се наслаждава на слънцето. Ето защо за предпочитане е родителите да оставят голямата стая за мъничето, а те да са в по-малката”, обяснява Льони.


Стаята на бебето е неговата първа игра. Дори подредбата вътре може да стимулира развитието му. От изключително значение е как са разположени мебелите. Оставете възможно най-много празно място, така че, след като мъничето се научи да пълзи, да обикаля свободно наоколо. Пълзейки, детето опознава различни предмети и материи. Кожата, която е най-големият орган в човешкото тяло, му позволява да получи информация за всички онези неща, които са били недостъпни за него, докато то е било в леглото или в ръцете на мама. Пълзящото дете се развива много по-бързо от това, което направо прохожда. Майките, които се радват, че децата им направо се изправят, не осъзнават, че техният малчуган е ограничен в опознаването на света. Детето, което пълзи, е по-самостоятелно – то се стреми да се придвижи от едно място на друго, да се изправи само и да покори нови “върхове”. Постоянният му контакт с пода, с различните предмети, с мебелите му позволява непрекъснато да развива мозъка си. Детето, поставено в проходилка, е по-ограничено.
Средата, в която детето прекарва своите първи години, трябва да е стимулираща за неговото физическо и интелектуално развитие.

Украсете стените
Преди много години е регистриран рядък случай – 12-годишно момиченце, математически гений, израснало в изключително бедно семейство. Различни учени изследвали причините детето да решава задачи, които затрудняват дори университетски професори. Оказало се, че майката на детето била облепила стените в стаята на мъничето със страници от учебници по математика. В тази стая то прекарало първите години от живота си.
“Изключително важно е родителите да създават стимулираща среда за своето дете. Светът, който то вижда всеки ден, като се събуди, подтиква мозъка му да работи на пълни обороти. Добре е родителите да сложат по стените в стаята на детето си табла с рисунки на животни, красиви пейзажи, цветни петна, дори буквите”, съветва Льони. Плакатите с принцеси, розови прасенца или анимационни герои като Шрек само объркват представите на малкото. То приема, че слонът е син, защото още от 6-месечна възраст има картинка на синьо слонче срещу леглото си. За да избягват подобни недоразумения, родителите трябва да заобиколят детето си с колкото може по-реални картини и табла. Новороденото ще се радва дори на лист хартия, върху който има изобразено лице – кръг с две точки за очи и усмивка. Може да извадите от Интернет снимки на различни животни или насекоми, да принтирате големи букви. Дори детето ви да не е навършило годинка, то подсъзнателно ще ги възприеме. “Цветовете са от изключително значение за стимулиране на развитието на детето. Червеното, синьото и жълтото са основните три цвята, които имат пряка атака към детския мозък. За съжаление родителите на момиченцата ги обличат само в розово, обзавеждат стаята им само в розово, подаряват им розови играчки. Този нежен тон може да прави госпожицата изящна, да изглежда като малка кукла, но не стимулира развитието й. За съжаление доказано е, че повече гении има при момченцата, отколкото при момиченцата. Синовете се обличат по-често в синьо или в червено”, допълва Льони. За да подпомогнете детето си, поставете цветни табла в стаята му. Нека тя да е възможно най-шарена и пъстра и дори завивката на креватчето да образова – ако на нея има мечета, нека те да са кафяви като в природата.

Мая Ковачева