От незапомнени времена човек открива, че различни ястия, напитки и треви могат да възбуждат чувствеността. Веществата, на които се дължи това, се наричат афродизиаци. Терминът идва от името на гръцката богиня на красотата и любовта Афродита. През вековете мъжете и жените са използвали въображението си, за да разпалват любовното желание. В преследването на еротичната наслада най-добри помощници са храните и напитките. Безспорни афродизиаци са шоколадът, медът, ванилията, чесънът, жен-шенът, джинджифилът, морските дарове, дивечът, подсладените вина, копърът, горчицата, целината...
Храненето и сексът са две дейности, които си приличат и по това, че са изключително приятни. Първата дарява с живот и енергия, а втората чрез удоволствието – с потомство. Изпълненият със стрес съвременен живот не разпалва сексуалния мерак. Сексологът д-р Роб Хикс казва, че за да върнат страстта в живота си, мъжът и жената трябва да преоткрият споделеното помежду им време, любимата храна, напитките, предразполагащата обстановка.
Вероятно и вие от опит знаете, че сексуалното желание се увеличава при консумация на възбуждащи напитки, пикантни ястия, романтична обстановка.
Храните, които стимулират страстта и любовната игра, са два вида. Едните носят енергия, а другите ускоряват производството на хормони.
Храни за мощ
Шампанско и сухо вино. Маркиза Помпадур, любовницата на Луи ХV, била относително фригидна, но винаги палела либидото си с шампанско. Тя не криела този факт и съветвала всички около нея да си пийват преди любовна нощ. Алкохолът освобождава доста енергия, разтоварва затормозените мозъчни центрове и доставя хубаво настроение. Разбира се, мярката на напитката е от изключително важно значение: да не се пие повече от 30 мл.
Месо от дивеч (сърна, елен, заек, глиган...). Печено, варено или задушено, то носи много енергия и тонус. Преди любовни игри гръцките жреци устройвали пиршества, на които задължително присъствало месо от дивеч за мощен енергиен тласък. Известният индийски трактат “Камасутра” съветва преди чувствена среща да се ядат ориз, сварен в прясно мляко, 2–3 яйца от пъдпъдък, дивечово месо и лук.
Мед и пчелно млечице. Тази сладост зарежда много активно с енергия и възбужда желанието за плътско удоволствие.
Жен-шен.Откакто е открит от азиатците (от растението се използва само коренът), жен-шенът е подложен на множество тестове, издържани с отличие. Коренът има антиоксидантно действие, влива енергия и стимулира жизнеността в човешкия организъм.
Чесън и лук. Много странно е, но и те зареждат с полова мощ. От 15–20 години се смятат за панацея. Месото или зеленчуците, задушени с лук и с чесън, са пълноценна любовна храна. За да унищожите неприятния дъх на чесъна и лука, сдъвчете зрънце от карамфил или от кафе или 2–3 стръка магданоз.
Лютиви чушки. Те са най-дребните “батерии”, които доставят сила. Изгарящият им вкус стимулира хрансмилането, прави усвояването на храната по-ефикасно и помага от тях да се отдели цялата енергия, която носят. В Африка и в Южна Америка няма любовен елексир, при приготвянето на който да не участва и лютива чушка.
Храни за страст
Шоколад. Още ацтеките преди любовна “схатка” пиели течно какао. В него има фенилетиламин, наречн “молекула на любовта”. Най-сладкото изкушение на света води до отделяне на ендорфини – хормоните на удоволствието. 60 г натурален или 40 г млечен шоколад са достатъчни да успокоят психиката и да възбудят страстта.
Морските дарове – риби, миди, стриди... Те също са сред известните афродизиаци. Казанова се гощавал с тях преди да посети любовницата си. Тези деликатеси съдържат цинк и фосфор, които стимулират производството на мъжкия полов хормон тестостерон. От рибите най-мощните “виагри” са акулата, сьомгата и скатът.
Целина. Този твърде обикновен зеленчук е добре да присъства на еротичната вечеря или обяд. Навремето Сенека изрекъл: “Ако жената знаеше въздействието на целината върху мъжа, би я търсила от сутрин до вечер, та и нощем – от Рим до Помпей”. В целината има витамини и ароматни вещества, които стимулират еротичните изяви на силния пол.
Подправки (ванилия, индийско орехче, шафран, черен пипер...). Чрез обонянието подправките възбуждат сетивата у мъжа и жената. Те съдействат да се увеличи приливът на кръв към половите органи. Копърът пък е стимулант на добрия сексуален тонус и на продължителния полов акт. Вече десет века джинджифилът е предпочитан афродизиак. И жените, и мъжете са се убедили в активизиращото му действие.
В еротичното меню може да включите още зелена салата, плодове, яйца, мляко.
След трапеза с някои от изброените храни психически се подгответе за любовно приключение, изпълнено с бурни сексуални фантазии и техники. Със сигурност страстта и сексуалният инстинкт шеметно ще ви завладеят и ще сте във върховначувствена форма.
Любовни коктейли<>
Царски коктейл
В чаша за шампанско налейте 300 мл сироп от касис, долейте с шампанско – този коктейл помага да се отпуснете и да преодолеете всички задръжки по отношение на любовната игра.
Коктейл “Страст”
Приготвя се от 150 мл шампанско, 30 мл сироп от вишни, какис или къпина, 60 мл сок от грейпфрут. Шампанското трябва да е много студено. В дълбока чаша разбъркайте сиропа и сока. Разделете ги в 2 чаши за шампанско и долейте шампанското. Веднага изпийте елексира.
Любовен пламък за двама
Разбийте в шейкър 60 мл водка, 20 мл плодова ракия, 100 мл портокалов сок, 100 мл сок от боровинки. Разделете коктейла в 2 чаши. Сервирайте го с много лед.
Коктейл “Казанова”
Това питие разпалва фригидните и негативно настроените към секса. За него трябва да се подготвите поне 2 дни по-рано. Необходими са ½ литър сухо бяло вино, 40 мл коняк, 20 г канела на пръчици, 30 г ванилия на пръчка, щипка джинджифил, 50 г захарен сироп, щипка настъргано индийско орехче, 2 сурови яйца от пъдпъдък или 1 от кокошка. Канелата, джинджифилът и ванилията оставете 48 часа да киснат във виното. Прецедете сместта и прибавете другите съставки. Разбийте в шейкър, разделете в две чаши и с любимата половинка изпийте бавно със сламка.