Спомняте ли си първия път, когато сексуалният ви живот започна да линее? Първия провал и първото оправдание: “Е, случва се, следващия път няма да е така...” За съжаление след появата на детето при партньорите винаги настъпва критичен момент, когато сексът остава на заден план, а дори и напълно изчезва. Малчуганът вече не е толкова малък и семейната идилия в интимността е нарушена. “Преди два месеца със съпруга ми започнахме да се целуваме горещо в кухнята, както бяхме правили често, преди да се роди дъщеря ни. Тогава изведнъж я видях да седи на вратата и да ни гледа с любопитство. Стана ми адски неудобно и толкова силно го отблъснах, че той удари главата си в шкафа”, разказва Валерия Пеева, майка на 3-годишната Мария. След тази случка мъжът й така се ядосал, че почти спрели да правят секс. Проблемите в интимния живот започват веднага след появата на бебето. От една страна, поради физическите неразположения при жената – умората от непрекъснатите грижи за малкото човече, болките в гърдите, в кръста, евентуално от епизиотомията, от друга страна – поради емоционалната нестабилност. Същевременно новоизлюпеният татко най-вероятно изпитва силна ревност към детето, което е заело мястото му не само в скута на партньорката. Всичко това не помага за бурния сексуален живот на родителите. Ето защо много двойки имат нужда от свежо начало още през първите няколко месеца след раждането на малкия страстоубиец. Проучвания доказват, че редовният секс повишава настроението, а това със сигурност заздравява връзката ви. Естествено никак не е лесно, след като веднъж сте се отдалечили от спалнята, отново да си върнете желанието. Ще ви дадем няколко полезни съвета, с които да запалим искрата между вас и партньора ви.

Сън вместо секс
Преди да се втурнете в секс маратон, осигурете си необходимия за здравето и за спокойствието ви сън. За повечето майки е много трудно да издържат бебешкия начин на живот и да стават през 3 часа нощем за кърмене. Създайте си такъв режим на спане, че да може и вие да вземате жизненоважните 8 часа сън на денонощие. Нека таткото да храни през нощта малкото човече с шише или да поеме част от домашните задължения.

Без любовни увертюри
След раждането на детето забравете дългия секс и любовните игри. Честото кърмене, преповиване и непрестанните грижи за бебето няма да ви оставят много време за подобни глезотии. Най-вероятно, докато се гушкате с любимия, ще следите с едно око часовника за поредното хранене.

Когато има време
Свикнали сте да правите секс само вечер? Забравете и за това! Полунощните часове вече няма да са най-подходящото време за страстни игри. След появата на бебето не бива да сте придирчиви, затова правете секс, когато можете. Ако го оставите за след залез слънце, най-вероятно тъкмо ще започнете и детето ще заплаче, защото все още не се е оригнало или пък иска да си играе.


Възползвайте се от всички възможности. След неколкоседмични грижи за бебето ще разберете кога то спи най-дълбоко и именно тогава ще може да се отдадете на похотливите си желания.

Не на “публични” места
Кухнята, холът и коридорът вече трябва да се превърнат в публични места за вас. Страстните целувки и най-вече сексът там са напълно забранени. След появата на децата се налага да забравите най-бурните нощи, когато се разхождахте голи до кухнята за... още малко сметана. За съжаление ще се ограничите само в спалнята си и ако искате уединение, може да поставите райбер или просто да не забравяте да се заключите, когато усетите прилив на страст.

Помощ от съпруга
Ако партньорът оставя грижите за бебето, домакинската работа и готвенето изцяло във ваши ръце, едва ли сексуалният ви живот ще е на висота. “След като синът ни се роди, със съпруга ми правехме секс само три пъти за две години”, споделя Катерина. “После детето тръгна на ясла, аз започнах работа, а мъжът ми работеше на нощни смени и почти не се виждахме. През почивните дни поемах цялата домакинска работа и така нямах никакво свободно време. Семейството ни беше пред разпадане. Чак след голям скандал наехме детегледачка. Сега вече правим секс по 2–3 пъти седмично и нещата са съвсем наред.”

Скъпи, бъди нежен
След появата на бебето сексът не е най-приятното преживяване за майката. Болката и дискомфортът преминават, но са нужни време и много такт от страна на партньора. Най-вероятно ще минат месеци преди отново да почувствате истинско удоволствие от секса. Потомците на Адам трябва да са много нежни, когато докосват своите благоверни. Има жени, които не обичат да ги докосват по гърдите, особено ако кърмят, други се оплакват от болки около разреза от цезаровото сечение, трети изпитват неприятно усещане след епизиотомията. За да избегнете болезнените моменти, най-добре говорете с партньора си и му обяснете кои са страстоубийствените зони.