Колко сте умни? Някои експерти твърдят, че интелигентността може да се измери с различни математически формули и тестове. Други са на мнение, че само съобразителността и находчивостта при конкретни житейски ситуации са признак, който определя отличната мозъчна активност.


Всеки човек притежава индивидуален умствен потенциал. Теориите за развитието на мозъка на човек от раждането до смъртта са безброй. Някои смятат, че детето се ражда, без да има никаква представа за света наоколо и чак след първия си дъх започва да развива своя мозък. Други учени са на мнение, че мъничето е напред с материала още от утробата на майката. Факт обаче е, че човешкият мозък се развива до 20-годишната възраст, след това неизменно започват процесите на стареене. Може би не сте се замисляли, но бременността и майчинството вече са “откраднали” част от мозъчните ви клетки. Оглупяването е започнало, уви, и то не защото сте станали майки, а защото това са естествени биологични процеси.

Грижи отрано
“Ранната профилактика е от изключително значение. Трябва да упражняваме мозъка си, за да се предпазваме от сериозни проблеми в бъдещето. Той е орган като всички други, който също се нуждае от грижи. Подобно на кожата и мускулите и мозъкът изисква да се вземат своевременни мерки, за да се предотвратят болести като деменцията”, предупреждава д-р Галя Николова, невролог в СБАЛНП “Св. Наум” – София. След 20-годишна възраст в организма на човека започва активното действие на т.нар. свободни радикали. Вече има доказателства, че именно те са причината за остаряването. В средата на миналия век американският учен д-р Денхам Харман за първи път сочи свободните радикали като разрушители на човешките клетки. Те атакуват всички молекули в тялото и ги унищожават. По-голямо количество свободни радикали се отделя при сериозни физически натоварвания, при възпалителни процеси, при пушене на цигари, при въздействие на радиация, вследствие на замърсена околна среда, при стрес. Човешкият организъм обаче се бори с тях с т.нар. чистачи – антиоксиданти, озон и др. За съжаление с напредването на възрастта и влошаването на качеството на живот “чистачите” не успяват да обезвредят свободните радикали и те нанасят непоправими вреди върху мозъка. “С физически упражнения, правилен начин на живот, добро хранене човек може да предотврати загубата на неврони и да стимулира образуването на нови синапсиси (мястото на свързването на двата неврона и предаването на информация в мозъка – бел.авт.)”, обяснява д-р Николова. По този начин се забавя оглупяването. Съвременните родители са изложени на сериозни рискове. Постепенно мозъчните им клетки умират. Постоянният стрес, липсата на физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето допълнително увреждат мозъка дори в съвсем млада възраст. Първите признаци са почти незабележими – забравяне на имена, телефонни номера... Важно е да се знае, че силният стрес и депресията също водят до смущения в паметта. Ако сте родили преди няколко седмици и първите признаци на следродилната депресия вече са налице, това че не можете да си спомните къде сте оставили биберона на бебето не означава, че имате проблеми с мозъка. Понякога умората може да ви изиграе лоша шега. Все пак специалистите съветват да започнете да стимулирате мозъка си, за да избегнете рисковете след време.

Игрите
Най-подходящите упражнения за ума са различните видове игри. Специалистите препоръчват да решавате кръстословици и да редите скрабъл, което ще подпомогне вербалните ви умения. Судокуто е подходящо за развиване на логическото мислене, а подреждането на пъзел подпомага зрителните центрове. Шахът е една от най-препоръчваните игри. При нея се проявява съобразителност и се изграждат стратегии. Всяко занимание, което изисква логическо мислене, е истински балсам за мозъка.

Физическа активност
Различните видове спорт помагат да поддържате в кондиция както мускулите, така и ума си. Координацията на отделните части на тялото изисква съсредоточаване, което е от изключително значение за мозъка. Сексът е един от най-приятните начини да поддържате мозъка си във форма. При него се развива въображението, стимулират се и различни центрове за производство на хормони, потискащи свободните радикали. Специалистите са категорични, че колкото по-често се отдавате на страстни ласки, толкова по-голям шанс има да предпазите мозъка си от стареене.

Без стрес
“Често хората ограничават социалните си контакти, защото се срещат с намръщени и уморени приятели и съседи. Отрицателните емоции и стресът са врата към свободните радикали. Общуването с положително настроени хора, ограничаването на напрежението и стреса са важни за запазване на добрата мозъчна активност”, подчертава д-р Николова.

Храненето
Диетата не е без значение. Най-полезни за мозъка са белтъците, които неизменно трябва да присъстват в менюто на бъдещите и настоящите майки. Те се съдържат в месото, рибата и млечните продукти.
Ненаситените мастни киселини подпомагат мозъчната активност. Те включват комплекс от трите незаменими мастни киселини – линолова (омега-6 мастна киселина), линоленова (омега-3 мастна киселина) и арахидонова киселина. Съдържат се в лененото, слънчогледовото и фъстъченото масло, както и в някои ядки – фъстъци и бадеми.
Антиоксидантите са естествена противоотрова на свободните радикали. Яжте повече моркови, яйца, зеленолистни зеленчуци, ягоди, киви, лимони и царевица.
“Важно е да се приемат витамини С и Е, които подхранват мозъчната дейност, да се пие зелен чай и да се хапва черен шоколад. Чаша червено вино на ден също стимулира развитието на мозъка”, обяснява д-р Николова.

В свободното време
Лекарите препоръчват на младите майки да стимулират мозъчната си дейност, като намерят хоби, което ги удовлетворява – рисуване, шиене на гоблени или дори риболов, стига да е нещо ново и нестандартно. Ученето на чужди езици, усвояването на нови компютърни програми също стимулират мозъка. Някои майки смятат, че гледането на телевизия или комуникацията по Интернет развиват ума им. Те обаче изобщо не са достатъчни, защото не са упражнения за мозъка. Изискват се повече усилия и постоянство, за да се съхранят умът и съобразителността.

Мая Ковачева

Наследствена обремененост?
Малцина знаят, че могат да се направят изследвания, за да се докаже дали има повишен генетичен риск човек да се разболее от старческо оглупяване, или т.нар. деменция. Не може да се каже със сигурност, че болестта се предава по наследство и че хората с повишен риск задължително ще развият заболяването. Все пак и у нас се правят такива тестове. Засега те са платени, а за резултатите се чака дълго.