Как се променят партньорските отношения след положителния тест за бременност? По какъв начин очакването на бебе се отразява на сексуалните желания в семейството? Какви подаръци правят мъжете на бременните си половинки? Списание “9 месеца” направи проучване сред 167 бъдещи майки от страната, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при отговорите са повече от 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

71% от бъдещите майки споделят, че бременността им е била планирана и двамата с партньора дълго са обсъждали възможността да имат дете. При повечето от тях (63%) бебето се е появило бързо – само 1–2 месеца след решението. 20% признават, че са работили за наследник повече от 6 месеца, а при 17% бременността е дошла едва след година непрекъснат секс.


29% от жените обаче са били изненадани от положителния тест за бременност и изобщо не са очаквали, че щъркелът ще ги посети.
43% от бременните са показали положителния тест за бременност на партньора си и по този начин са му съобщили за бебето. Някои по-хладнокръвни бъдещи майки са посетили първо лекарския кабинет и едва след това са споделили новината с половинката си. Има и такива (20%), които са казали “Ще ставаш баща!” по телефона. Най-нестандартен е подходът на една бъдеща майка, която е оставила първата ехографска снимка на бебето сред чистото бельо на съпруга си.

71% от бъдещите татковци са били на върха на щастието, след като са разбрали за бременността на половинката си. Повечето от тях са изразили радостта си с прегръдки и целувки.
15% обаче не са били никак доволни от новината, че след 9 месеца ще трябва да се грижат и за бебе. Нито един обаче не е избягал от семейните задължения и не е зарязал бременната си половинка.
14% от мъжете са приели новината напълно спокойно и без никакви емоции.

57% от потомците на Адам са започнали да обръщат повече внимание на половинката си, след като са разбрали за бебето. Грижите, вниманието и нежностите са се увеличили двойно, споделят щастливите бъдещи майки. Други 43% обаче по никакъв начин не са променили отношението си към бъдещата майка.

56% от анкетираните споделят с тъга, че след като са разбрали за бременността, сексуалният им живот значително се е влошил. Страстните ласки са се разредили, дори са останали в миналото. Най-често при бременните липсва желание за секс, но в този период и
13% от мъжете напълно са се отказали да възпламеняват любимата си. 15% пък споделят, че през бременността сексът е станал по-страстен.

43% от бъдещите майки с гордост се хвалят, че откакто са научили новината за бебето, партньорите им са поели всички домашни задължения.
Мъжете проявяват привързаността си към половинката си много различно. Едни помагат на бременната да обува обувките си, други й купуват скъпи дрехи и бижута или я водят на екзотична почивка. За някои мъже милите жестове се изразяват в това да целуват коремчето на любимата или заедно да четат книги за бременността и родителството.

57% от бременните твърдят, че са виждали партньора си поне веднъж да чете специализирана литература за 9-те месеца и за грижите за бебето. Някои от тях дори чакат половинката си да се прибере от училището за бъдещи родители на “9 месеца”, за да обсъдят всичко ново, което е научила. Други търсят статии в интернет. 43% от мъжете обаче не си губят времето да се просвещават за бременността и майчинството.

46% от анкетираните са категорични, че искат цялото им семейство да присъства на изписването на бебето. Те държат да видят пред болницата освен любимия мъж родителите си, свекъра и свекървата. Подаръците, приготвени за бебето и майката, са задължителни за 35% от запитаните. Според тях не трябва да се обръща внимание само на малкото човече, но да се отдаде нужното и на родилката.
65% от бъдещите майки искат, когато се приберат у дома, да намерят къщата и особено стаята на бебето напълно изчистени и подредени. Само 26% държат детето да бъде посрещнато с хляб, сол и мед на вратата.