Казват, че мъжете са от Марс… силни, работливи и създадени, за да се грижат за семейството си. Би трябвало да ви подкрепят и да са до вас и в добри, и в лоши дни. Защо тогава след раждането на бебето всичко се променя така драстично и много майки не искат дори да погледнат половинката си?Емил и Мария са женени от 5 години. „След появата на дъщеря ни Кристина всичко се промени. Прибрахме се от родилния дом и първите няколко седмици беше истински ад. Мария имаше тежко раждане. Наложи се да й направят епизиотомия и едва ходеше. Останах у дома едва 3 дни, за да й помагам, но трябваше да се върна на работа, за да не ме уволнят. Веднъж след поредния тежък ден в офиса се прибрах и я заварих да плаче. Скарахме се и тръгнах да излизам. Не издържах на напрежението. Тогава се случи нещо, което ме промени изцяло. Тя протегна ръце към мен и ме помоли да я гушна. Разбрах, че трябва да сме заедно и в добри, и в лоши моменти”, разказва Емил.


Как Мария е могла да превъзпита Емил и има ли начин да промените половинката си тогава, когато всичко изглежда безнадеждно? Много връзки се провалят, защото двойките не успяват да се справят с трудностите и остават равнодушни към проблемите на другия. Дали си заслужава да положите усилия да „прекроите” поведението на вашия партньор? След появата на бебето и двамата ще сте изнервени и нетърпеливи всичко да дойде по-бързо по местата. Често жените прибягват до мърморенето, плача и кавгите. Всъщност това е най-лошият подход. Мълчанието от обида и скандалите не помагат.

Партньорът ви може да се промени, но има няколко стъпки които трябва да предприемете. Важно е да говорите с него. Обяснете му какво чувствате и мислите. Бъдете ясна и конкретна. Споделете какви очаквания имате от него при отглеждането на бебето и в домакинството. Нека той поеме своите задължения и да не мисли, че само ще е забавният татко, който играе с мъничето си. Опитайте се да намерите компромис, ако нещо не ви допада. Намерете подходящия момент за този разговор. Ако той се прибере ядосан от работа, не го закачайте. Все пак не отлагайте прекалено дълго и бъдете настоятелна. Рано или късно това трябва да стане.

Друг начин за ефикасна промяна е  да поговорите с някого, който има влияние върху любимия ви.

Дори и да ви се струва прекалено, може да поканите на кафе майка му или близък приятел. В непринуден разговор те могат да го подсетят, че е добре да се захване с повече домакински задължения или че ако сменя пелените за еднократна употреба, няма да накърни мъжествеността си. Така по-лесно ще се сложи началото на промяната. Важно е да сте дипломатична, търпелива и тактична. Не се отчайвайте, ако първите опити не са много успешни. Ако натяквате за недостатъците на половинката си, докато се карате или докато се запива с приятели, едва ли ще постигнете нещо. Действайте, когато таткото е в добро настроение.

Добър начин за превъзпитание е и личният пример. Давайте на мъжа си това, което искате да получите от него. Когато го дарявате с повече обич, ще насърчите любовта му. Никой мъж няма с удоволствие да изпълнява желанията на вечно намръщената си жена, която ходи след него и го хока. Замислете се, че в повечето случаи споровете са борба за надмощие. Приемете неговите малки недостатъци и кусури и се съсредоточете върху важните за вас проблеми. След появата на бебето има много повече въпроси, които ще ви вълнуват. Едва ли захвърлените чорапи на пода са сред тях. Запитайте се дали си заслужава да пилеете ценно време и енергия за това?

Павлина Желева
психолог