Мнозина психолози се вглеждат в сънищата на бременната и откриват в тях архетипни символи, разкриващи колко повратен е 9-месечният период в живота на жената. Малцина обаче са експертите, които обръщат внимание на странните образи, изпълзели из сънищата на бъдещия татко. Един от тези психолози е американската изследователка на човешките сънища Патрисия Гарфилд. Според нея тревогите, страховете и радостите, свързани с очакваното бебе, при мъжа в не по-малка степен се отразяват в подсъзнанието му, отколкото това става при жената. Вихърът от емоции, стаен в сърцето, изпълва и нощите на бъдещия татко със загадъчни съновидения.

Заплаха за мъжествеността
Възможно е през първите месеци на бременността бъдещият татко да бъде връхлетяван от зачестили еротични сънища. Причината за това идва от подсъзнателния страх, че новата роля ще уязви самочувствието му на мъж и бременността ще навреди на сексуалния живот. Оттук на подсъзнателно ниво той реализира своята мъжественост в сънища тип мачо, свързани не само със секса, но и с други „мъжествени действия”, например с триумф на футболното игрище или на професионалното поприще.

Отговорният закрилник
През второто тримесечие на бременността еротичният лайтмотив в сънищата на бъдещия татко отстъпва място на тревогите около това дали той ще съумее да защити детето от опасностите на външния свят и дали ще успее да удовлетвори обществените и личните представи за „добър баща”. Не са рядкост мъжете, които в този период сънуват свои предци – образец на стожери на фамилията, преживявайки страховете и вълненията на отговорността да станеш истински „глава на семейството”. 
Има и мъже, които в този период се сънуват като бременни или раждащи дългоочакваното бебе. Това е знак за силно развито чувство на съпричастност към бременната партньорка и ясна воля грижите за бебето да бъдат  споделени. 

Пренебрегнат и изоставен
Във фазата, в която коремът на бременната вече си личи и погледите на близки и познати са насочени към нея, често мъжът е обзет от чувство на изоставеност. На подсъзнателно ниво понякога фактът, че вниманието на външния свят се концентрира изцяло върху бъдещата майка, може да е труден за по-суетния представител на силния пол. В този период много от мъжете сънуват меланхолични сънища, в които са изоставени от партньорките си, напълно са сами и са пренебрегнати от света.

„Пророчески” сънища
В последните три месеца на бременността не само при жените, но и сред мъжете не са редки случаите, когато бъдещите татковци преживяват насън раждането и виждат своето бебе. Докато в предродилния период най-често жените са измъчвани от сънища, свързани с раждането, мъжете сънуват, че неочаквано откриват бебе или че участват в церемония или ритуал, свързани с появата на новороденото. Такива сънища са знак, че бъдещият татко приема скорошната поява на своето дете като акт от сакрално значение. 
За да преодолеят тревогите и страховете, стаени в подсъзнанието, в този ключов за двойката момент психоложката Патриция Гарфилд съветва бъдещите родители да споделят без смущение странните сюжети и образи от сънищата си.

Из чуждестранния печат
Катерина Кирилова