Противно на широко разпространеното схващане, че раждането на дете води до засилване на връзката между мъжа и жената, статистиката доказва точно обратното. След появата на бебето близостта между партньорите рязко намалява. Разбира се, срещат се и изключения. Има двойки, при които продължават да царят мир и хармония. За съжаление идеята, че децата ще направят партньорите щастливи, често се оказва мит. Нещо повече – независимо дали става въпрос за успешни или не толкова успешни бракове, фактите са категорични и при двете категории с течение на времето удовлетворението от брака намалява.


Сериозни проблеми настъпват и след като децата напуснат семейното гнездо. Нещастните двойки изпитват още по-ниско ниво на удовлетворение, което често завършва с развод. Шастливите семейства пък възстановяват първоначалните трепети на влюбването и дори се чувстват още по-тясно свързани.

Причините
За кризите в брака след раждането на бебето могат да се намерят съвсем обективни обяснения. След появата на бебето мъжът и особено жената осъзнават, че вече не разполагат непрекъснато с времето си. Появяват се нови грижи – плачещо за внимание и любеща грижа дете, купчини пелени за еднократна употреба, изнервен партньор и често – дългове и финансови проблеми. За съжаление днес двойките все по-често се разделят заради незначителни причини.

В помощ на семейството
И мъжът, и жената трябва да полагат усилия, за да запазят семейството си. Щастливият съюз не се получава от само себе си, а е резултат от времето, прекарано заедно, романтичните срещи и пълноценното сексуално общуване през годините. Има няколко неща, за които и двамата трябва да са на едно мнение.


 Предварително решете, че ще продължите заедно напред, въпреки трудностите и проблемите.
 Планирайте любовна среща още през първата седмица след раждането на бебето. Не се притеснявайте да го оставите на грижите на някой друг. Съхраняването на вашата връзка е по-важно от всичко останало. След години децата ще са ви изключително благодарни за това решение.
 Установете практиката да излизате само двамата без чужда компания поне веднъж на две седмици.

Само за мъже
Има няколко правила, които се отнасят само до мъжете и ако искат да запазят стабилна връзката си, добре е да ги спазват.
 Дори и за миг не си помисляйте, че отглеждането на бебето не е истинска работа. Напротив – това е отговорна задача, с която вашата половинка се е нагърбила, и вие трябва да я оцените по достойнство.
 Подарете на любимата си почивка за уикенда. Поемете ангажиментите й, като храните бебето с предварително изцедена кърма от фризера. Вие сте бащата на детето и трябва да се научите да се грижите за него. Важно е жена ви да се чувства в добра физическа и психическа форма.
 Не забравяйте, че след като се приберете у дома след работа, любимата ви е не по-малко изморена от вас. Истинската любов е жертвоготовна, така че може да я отмените и да поемете част от нейните отговорности. Не се превръщайте в една от грижите й...
 Важно е да изразявате искрена похвала за нещата, които любимата ви върши за семейството.
След появата на бебето може да възникнат проблеми със секса. Проявявайте разбиране в леглото и не очаквайте непременно отклик. В сексуално отношение женският организъм функционира много различно от мъжкия. Умората се отразява пряко върху либидото на дамите. Важно е да запомните, че сексът започва от кухнята.
Добре е в началото след раждането на бебето да не работите извънредно, освен в крайни случаи. През тези месеци жена ви има нужда от вас. За да поддържате страстта и да запазите връзката си, често се обаждайте по телефона на любимата и я изненадвайте с подаръци.

Само за жени
Ако искат да запазят семейното си огнище, дамите също трябва да направят няколко важни стъпки.
 Когато съпругът ви се прибера от работа, посрещайте го с усмивка и избягвайте да го засипвате с оплаквания или с излишни обвинения. Прегърнете го веднага щом влезе и му дайте време да се отпусне.
 Не е задължително да чакате той да ви покани на среща. Можете вие да организирате нещо спонтанно – разходка, кино или вечеря. Погрижете се някой да гледа бебето вместо вас.
Важно е жените да са наясно, че една от най-силните емоции на мъжа е сексуалното удовлетворение. Той се нуждае от секс повече партньорката си.
 Постарайте се понякога вие да поемате инициативата и ще видите резултата. Сексуалното привличане е свързано и с външния вид на младата майка. От значение е да се грижите как ще изглеждате. Мъжете се влияят много силно от онова, което виждат.
 Не на последно място добре е да показвате жива заинтересуваност за работата на съпруга си, за преживяванията и взаимоотношенията му с колегите. Това ще ви помогне да сте съпричастна с живота му и извън дома.

Стоян Георгиев
магистър по семейна терапия