Една от най-често срещаните грешки, която мъжът или жената правят, докато тече процедурата им за развод или малко след това, е да започнат романтични срещи с друг. Може би си мислите колко чудесно би било, ако след негативните преживявания около раздялата си намерите нов приятел или дори се свържете с мъжа или с жената на мечтите си. В практиката си съм имал много подобни случаи. За съжаление не всички имат щастлива развръзка. Срещнах се с жена, която беше взела решение да се раздели със съпруга си и се бореше с изкушението да започне връзка с влиятелен мъж, които й беше направил предложение. Всичко изглеждаше чудесно с изключение на факта, че въпросният мъж беше женен и подобна оферта беше предварително обречена. Жената трябваше да играе ролята на любовница. Истината е, че емоционалните рани и липси след развод са толкова големи, че много мъже и жени изгубват своята реална преценка. Така, бързайки да ги излекуват, те скачат в обятията на „грешния човек”.


Важно е да се запитате добре ли е веднага след развода да започнете нова връзка или да изчакате процедурата да приключи окончателно, за да се възстановите напълно? Дали не е по-добре да отложите срещите за малко, докато не се почувствате уверени и емоционално стабилни?

 
В интерес на децата
Когато започнете периодични срещи с нов партньор, това ще е изключително болезнено за бившия ви съпруг или съпруга, а най-вече за децата. Разочарованият партньор най-вероятно ще намери начин да покаже болката и гнева си и това няма да е в интерес на децата. Дори и след окончателната раздяла най-вероятно двамата ще продължавате да се виждате именно заради тях. Затова добре е отношенията ви да останат приятелски. Това може да стане, ако започнете срещите с новия обект най-рано след няколко месеца. От друга страна, дори и да започнете нова връзка, няма да се чувствате достатъчно емоционално стабилни и това ще повлияе на новите ви отношения.

Буквата на закона
Добре е да не забравяте, че разводът е факт едва след като съдът се произнесе. Ако преди този момент започнете връзка, това може да се използва срещу вас. Има случаи, при които може дори да загубите право да виждате детето си или да ви осъдят да плащате по-висока издръжка.

Сърдечни страдания
Емоциите по време на развод са като бушуващо море. Самочувствието ви най-вероятно ще е силно понижено. Благодарение на новата връзка може да се почувствате по-добре, но това ще е само временно. Рано или късно ще трябва да се изправите лице в лице срещу фактите. Дори и да ви е добре в обятията на новия партньор, налага се да преосмислите живота си и да осъзнаете причините, довели до края на брака ви. По време на развода сте подложени на стрес. Това е момент, в който не се проявява вашето истинско аз. Вярно е, че започвайки нова връзка, вие се наслаждавате на усещането да сте харесвани и желани, но това е желание за емоционално възстановяване. Представете си колко по-различно би било поведението ви, ако не преминавахте през такъв интензивен стрес.

Къде е любовта?
Обикновено, когато човек е подложен на стрес, той губи своята трезва преценка и подсъзнателно започва да идеализира новия си партньор. По време на консултациите се срещнах с жена, която държеше да се разведе, тъй като съпругът й бил скучен и отблъскващ, а новият й приятел – „пленителен, сексапилен и завладяващ”. Когато я попитах какво работи новият мъж в живота й, тя каза, че живеел в студентско общежитие и от една година си търсел работа. Отне ми време да внеса малко прагматизъм в гледната й точка, като я убедих, че образът, който си е създала за новия „Ромео”, е нереален и нарисуван от емоционалните й липси. Малко след това тя прекрати взаимоотношенията си с него и се върна при съпруга си. Проучванията показват, че връзките, започнали по време на развод или веднага след него, имат малък шанс да оцелеят.  
Дори и да смятате, че сте срещнали любовта на живота си, изчакайте известно време. Ако наистина това е човекът за вас, чувствата ви ще издържат. След време ще сте емоционално по-стабилни, а и животът ви ще е по-подреден.

Стоян Георгиев
магистър по семейна терапия