Майката винаги е на преден план в семейството. Тя е тази, която износва и ражда бебето, на нея се пада по-голямата част от отговорностите по отглеждането му, всички – лекари, близки, приятели – й съчувстват, помагат й и са винаги на разположение, за да й оказват помощ. Често таткото остава изолиран, напълно незабелязан и отритнат. Неговите страхове са непознати и неразбрани. Факт е, че мъжката половина от човечеството изпитва силни притеснения, когато за първи път гушне бебето. Мъжете не отделят часове наред, за да се подготвят за това преживяване. Те не знаят за новите отговорности, нощните смени при храненето и преобличането, постоянното недоспиване. Именно мъжките страхове обаче са причина в много семейства да се пораждат конфликти. Може да ги предотвратите, като разберете от какво се притеснява половинката ви.

Ревност, че бебето ще открадне цялото внимание на мама. Всяка майка признава, че след появата на бебето тя насочва вниманието си изцяло към малкото човече. Така мъжът ви се чувства изолиран, защото през цялото време сте заета да кърмите, преобличате и да си играете с досадния ревльо. Обяснете на любимия, че имате нужда от време, за да се посветите на новороденото, за което в момента сте по-важна, но това няма да трае вечно. Кажете на таткото, че продължавате да го обичате както преди и скоро отново ще му обръщате повече внимание и ще се грижите за него. Не забравяйте всекидневно да му показвате своята обич и нежност. Включвайте го в семейните задължения, така той няма да се чувства изолиран и същевременно ще ви помага.

Той не се грижи за бебето толкова, колкото вие. Много мъже изпитват ревност към съпругата си през времето, прекарвано с детето. Те също искат да остават с малкото човече, за да го гушкат, да играят с него, дори смяната на пелените не им се вижда досадно задължение. Понякога обаче майките се притесняват, че таткото няма да се справи добре с всички тези задължения. Ето защо достъпът до бебето често е забранен.
Отстъпете назад и дайте възможност на любимия да се грижи за малкото. Правете му комплименти, когато е с бебето, насърчавайте го да прекарва повече време с него. Излезте и оставете мъжът ви да се грижи за детето. И за двамата ще е полезно – така вие ще имате време за себе си и ще му покажете, че му имате доверие.

Парите вече свършиха. Фактът, че сте по майчинство сериозно нарушава семейния бюджет. Добре е двамата да поговорите как може да регулирате разходите си, за да се справите с финансовите проблеми. Ще се почувствате по-уверени, ако имате изграден план. Не се ограничавайте, но харчете разумно. Не забравяйте да отделяте средства и за някои малки удоволствия, но решавайте всичко заедно и с компромиси.