Дали мъжете са подготвени да присъстват на раждането, или само си въобразяват, че искат да го направят. Повечето от тях изобщо не са наясно какви проблеми могат да възникнат през бременността и раждането. Наивно е да си мислите, че половинката ви ще чете специализирана литература и че ще впери поглед в телевизионните предавания за бременни. Трудно е да повярвате и че партньорът ви също преживява 9-месечен период на промени.


Как се чувства любимият ви през месеците на вашата бременност? Няколко бъдещи татковци споделиха най-големите си страхове пред “9 месеца”.

Страх ме е да не проявя слабост
Стоян Петров, 27 год., Стара Загора, съпруг на Мила, бременна в 25-ата г.с.:
Не мога да гледам кръв. Става ми лошо и припадам. Освен това ненавиждам болниците. С жена ми гледахме филм, в който се показваше раждане. Не издържах и не го догледах. И дума не може да става да стоя до Мила, когато дойде моментът? Само ще я притесня допълнително и със сигурност ще загубя съзнание.
Експертно мнение. Няма човек, който обича болниците. Разходете се по коридорите на родилния дом и ще видите, че не е толкова неприятно. Преодолейте негативната си нагласа и се опитайте да изгледате филма за раждането. Когато дългоочакваният ден дойде, ще сте по-подготвен и няма да се притеснявате, че ще проявите слабост. Ако пропуснете този момент, ще съжалявате цял живот.

Ще стигнем ли навреме в болницата
Павел Пенчев, 33 год., Шумен, съпруг на Ана, бременна в 36-ата г.с.:
Живеем много далеч от болницата, в която Ани ще ражда. Ужасява ме мисълта, че няма да стигнем навреме и съпругата ми може да роди на задната седалка на колата.
Експертно мнение. Раждането не става за 15 минути. Ще имате достатъчно време, за да стигнете до болницата. Освен това при първо дете раждането протича по-дълго.

Възможни ли са усложнения?
Мирослав Красимиров, 29 год., Пловдив, съпруг на Калина, бременна в 33-ата г.с.:
Засега бременността на съпругата ми протича спокойно. Знам обаче, че понякога са възможни усложнения при раждането. Притеснявам се да не загубя и нея, и бебето! Във филмите това се случва толкова често!
Експертно мнение. Ако си мислите, че раждането ще е като в сапунена опера, ще се изненадате, защото акушерката едва ли ще прилича на манекенка. Усложнения винаги са възможни, но те се случват рядко. Доверете се на специалистите. Съпругата ви няма да ражда сама, а ще е заобиколена от лекар и акушерка, които си знаят работата. Вместо да изпадате в паника, по-добре окуражавайте жена си.

Ако се случи нещо лошо с бебето?
Калоян Янаниев, 27 год., София, съпруг на Мария, бременна в 32-рата г.с.:
Всички резултати от изследванията на съпругата ми са добри. Придружавам я на прегледите. Лекарят ни увери, че бебето е добре и се развива нормално. Притеснявам се, че стресът от раждането ще навреди на бебето или пък че то ще се роди с някаква аномалия. Ами ако наистина се случи подобно нещо?! Страхувам се от раждането.
Експертно мнение. Макар и да не се замисляме, всекидневно всеки от нас е изложен на много рискове. Усложненията и аномалиите при новородените се срещат изключително рядко. Обикновено още при предварителните изследвания става ясно, ако има проблем. Дори и раждането да протече по-трудно, специалистите ще реагират адекватно. Успокойте се и се наслаждавайте на бременността на съпругата ви.

Трябва да взема жизненоважно решение
Асен Балев, 24 год., Бургас, партньор на Весела, бременна в 30-ата г.с.:
С приятелката ми планирахме раждането до последната подробност. Знам обаче, че има неща, които не могат да се предвидят. Ако нещо стане и Веси е много уморена или е в безсъзнание, аз трябва да взема важно решение, което ще се отнася до нея и бебето.
Експертно мнение. Няма как да знаете как ще протече раждането. Следете внимателно развоя на нещата и реагирайте според ситуацията. Акушерките са достатъчно опитни и ще разберат, ако има проблем. В случай че се наложи да вземете важно решение, лекарите ще ви обяснят всички подробности.

Не мога да гледам как тя страда
Веселин Петрушев, 29 год., Варна, партньор на Елена, бременна в 28-ата г.с.:
Толкова много обичам Ели и няма да понеса да гледам как тя страда физически. Как ще издържа да съм до нея, когато раждането започне?!
Експертно мнение. Разбира се, че е трудно да наблюдавате как любимата ви страда, а вие не можете да направите кой знае какво, за да й помогнете. Всяка контракция е стъпка към раждането на детето ви. Запазете спокойствие, защото страхът ще се предаде на приятелката ви. Опитвайте се да я разсеете, масажирайте гърба й, осигурете й приятна музика, помогнете й при дишането.