Възможно ли е мъжът ви да роди? Защо пък не?! Във филма с Арнолд Шварценегер „Джуниър” се случва точно това. Големият мъжага преминава през всички етапи на бременността – повръща, плаче на драматични филми, страда от болки в кръста и накрая ражда прекрасно бебче. Ще кажете, че подобен сценарий може да се случи само в Холивуд и няма нищо общо с реалността. Това е точно така. Фактите сочат, че


мъжкият организъм
не е подготвен
да забременее, да износи и
да роди бебе
Проблемът е, че мъжът не произвежда достатъчно женски хормони, няма утроба, където да се приюти бебето, и не може да образува плацента, която да храни плода. Въпреки филмовите измислици нито един здрав мъж няма достатъчно голяма кухина, в която утробата може да се имплантира. От друга страна, мъжкият хормон тестостерон е много опасен за плода. Дори и по някакъв странен начин да се намери място бебето да се скрие, под влияние на този хормон то най-вероятно ще се роди космато и с дълга брада. Единственият вариант е кандидат-таткото да се подложи и на серия хормонални инжекции, които ще потиснат тестостерона. Вследствие на това ще се оформят гърди и ще се образува кърма.

Как обаче точно преди една година в САЩ
бременен мъж подлуди света

Томас Бийти от щата Орегон обявява бременността си, когато е в петия месец. Тайната се крие във факта, че той е роден като жена, но преди 10 години е сменил пола си. Лекарите са премахнали гърдите му и Томас се е подложил на терапия с тестостерон. Все пак е запазил детеродните си органи. На 29 юни миналата година по естествен път той ражда момиченце – Сюзан. Томас обаче е решил да забременее отново.
Всъщност бременният мъж е
неосъществена мечта за мнозина

Колкото и странно да звучи, според проучване на Института по демография в Париж около 38% от мъжете искат да забременеят и да родят. Те копнеят да усетят първото ритниче, контракциите, радостта от първата прегръдка, емоциите на кърменето. Жените обаче не са склонни да предоставят тази отговорна роля на половинката си.

Според анкета на „9 месеца” едва 11% от българките биха оставили мъжа да роди и да износи детето. За много от тях бременен мъж е нещо напълно неестествено и недопустимо. „Бременността е изцяло женска работа и мъжът трябва да помага, но не и да се меси. След като светът е устроен така, няма защо да го променяме. Другото е ненормално. Не трябва да се гледат само физическите фактори, но и емоционалните. Мъжът не може да даде на бебето в утробата толкова любов, колкото майката. Той няма и да се пази толкова. Виждали ли сте мъж, който да се съобразява с диетата си, да прави упражнения за тазовото дъно или пък да ходи на йога?! Бременен мъж – абсурдна идея!”, категорична е Савка Ташева, майка на 3 деца. На противоположното мнение е Анета Симеонова, която все още планира бременността си. „Защо приятелят ми да не може да износи и да роди бебето? Няма нищо лошо в това. Така и той ще се почувства близко до него, ще преживее всички емоции. И двамата ще сме родители.
Кой е казал, че майката има по-голяма роля?
От друга страна, така ще си спестя много болки и проблеми с кожата и гърдите. Мъжете винаги са били галениците на съдбата.”
Учените са на мнение, че има възможност
след 100–150 години мъжете наистина да забременяват Дали наистина ще стане реалност, трудно е да се каже. Факт обаче е, че много бъдещи татковци се чувстват изолирани от процеса на бременността, докато тяхната партньорка дебелее и чака раждането. Ако любимата им е толкова отдадена на състоянието си, някои мъже ревнуват. Мъжете не могат да разберат какво точно означава да си родител. „Любопитен съм какво ли е изпитвала жена ми, когато си е направила теста за бременност. Искам да усетя как нещо вътре в мен расте и ме рита, как общуваме чрез допир и думи. Знам, че това никога няма да стане, но много ясно си го представям”, казва Янаки Йорданов. Жените са категорични, че най-върховното чувство на радост са изпитали, когато за първи път са прегърнали бебето след болезнените контракции. За съжаление потомците на Адам никога няма да имат честта да преживеят това. Ето защо единственото, което могат да направят, е да са максимално близко до любимата си през 9-те месеца и така да станат съпричастни с това тайнство.

Донка Дамянова
психолог