Случвало ли ви си е да се прибирате късно у дома след дълъг, уморителен работен ден, а 3-годишната ви дъщеричка да ви посрещне с думите: “Татко, хайде да поиграем”.


Повечето родители, изтощени от напрежението в работата и притиснати от домашните си ангажименти, често отказват на поканата за игри. Дори и детето да е упорито и да моли за вашето внимание всяка вечер, един ден то просто ще разбере, че вие имате много по-важни ангажименти и не може да му отделите няколко минути. Проучванията показват, че майките са по-склонни да отложат домашните си задължения, за да поиграят с малчугана. Бащите обаче несъзнателно поставят поправката на колата, ракийката със съседа или просто поредния футболен мач над игрите с отрочето. Със сигурност това не е липса на обич или внимание. Повечето от татковците се оправдават с думите: “По-късно ще поиграем.” Но докато се освободят от домашните си задължения, мъничето им отдавна е заспало и така “по-късното” остава за утре, а пък и утре ще е също толкова тежък и изморителен ден...

Скрито съобщение
Ако често пренебрегвате поканите на детето за игра, вие му изпращате скрито послание. То осъзнава, че много го обичате, но че то не е по-важно от телефона, колата, телевизора, компютъра. Детето се чувства незначително и изоставено.

Критична възраст
Докато бебето е малко, повечето бащи с радост играят с него, прегръщат го, някои дори го къпят. Постепенно обаче малкото човече се превръща в самостоятелен индивид, който може да ходи, да говори, да прави пакости. Детето изисква много повече време, внимание и грижи. Любопитството на таткото, колкото и голяма да е любовта му, се е изчерпало. Малкото човече вече няма нужда от него, както преди. Критичната точка, когато най-често бащите започват да пренебрегват детето си, е 2-годишната му възраст. Мъжете предпочитат да прехвърлят отговорността на партньорките си: “Поиграй с майка си. Питай майка си... Ако майка ти разреши...”

Времето
Повечето възрастни живеят на бързи обороти. За децата обаче животът тече много бавно. Когато таткото каже: “По-късно”, детето започва да брои минутите до момента, в който най-накрая ще получи така желаното внимание. Възрастните обаче, улисани в толкова много ангажименти, не усещат как лети времето. Така, когато много от татковците най-накрая намерят достатъчно време за малкото си момиченце, те с искрено удивление установяват, че то вече се е превърнало в млада госпожица, прекалено заета със собствения си живот. Повечето родители на вече пораснали деца ще ви кажат колко бързо минава времето. А в действителност това не е така.

Несериозна дейност
Приоритетите на родителите и децата съществено се различават. Това, което за вас е сериозна работа, за малчугана е загуба на време. И обратното. Игрите и разходките изглеждат на възрастните безпредметни дейности.

Ценете секундите
Повечето родители се оплакват от грубото и неуважително поведение на тийнейджърите. То обаче е резултат именно от недостатъчното внимание, което тези деца са получили като малки. Ако отделяте време за детето още докато е малко, всяка секунда ще ви се върне като час внимание, обич и грижи в бъдеще.
Направете списък на 5-те неща, които ви отнемат най-много време. Вижте дали игрите и свободното време с детето са след приоритетите ви. Понякога малчуганът изисква само няколко минути внимание, след което ви оставя на спокойствие.