Вие сте силен, смел и мъжествен! Само вие можете да убиете голям паяк с голи ръце. Вие сте човекът, който поправя разваленото кранче в банята. Да, вие сам сменихте гумата, когато се случи произшествие по пътя за морето. Страхотен сте! Защо тогава да не се справите без проблем съвсем сам с грижите за бебето? Няма нищо страшно в този сладко спящ мъник, който вечер ви се усмихва от креватчето. Сигурно се питате защо ли половинката ви не иска да ви повери детето. Женски капризи. Все пак обаче какви опасности ви дебнат, след като вратата хлопне зад гърба й?

Добре екипиран

Не излизайте на бойното поле, без да сте в пълно снаряжение. В противен случай ще изгубите войната. За щастие съвременният живот улеснява отглеждането на бебето. Едва ли баща ви е имал мобилен телефон. Той е вашето спасение. Осигурете си надеждна връзка. Дори партньорката ви да не иска или да не може да говори с вас (в киносалона телефоните са забранени), може да звъннете на майка си. Тя с радост ще ви консултира.


Запасете се с всички необходими боеприпаси – пелени за еднократна употреба, кърма в шише или неин заместител, почистващи кърпички, достатъчно дрехи за преобличане, лигавници, купища играчки.

Опасностите

Вие сте супергерой, но дори и с невероятния си оптимизъм няма да можете да поканите приятелите си да изпият няколко бири, докато бебето спи в другата стая. Ето какво може да очаквате.


Плачът. Не изпадайте в паника. Има десетки причини детето ви да плаче и ако след време попитате любимата си, и тя ще признае, че не винаги знае на какво се дължи това. Запазете спокойствие. Проверете дали бебето е сухо, нахранете го, ако е гладно, или просто му обърнете внимание. Сега е времето да се сближите с вашето мъниче.
Помъчете се да видите света през неговите очи.
Преповиването. Колкото по-бързо се научите да го правите, толкова по-лесно ще ви се струва след време. Това е част от задълженията на всеки родител и няма как да избягате от този “аромат”. Не оставяйте бебето си дълго време мокро, това може да разрани кожата му.
Общуването. Мъжете не са много по емоциите, но малкото човече се нуждае от непрекъснати ласки и много разговори. Не искате да прекарате цял ден в мълчание, нали? Отпуснете се и покажете нежната страна на душата си.
Кърменето. Все още не се е родил мъж, който може да отнеме привилегията на майката да кърми. Дори и да храните бебето с шише обаче, ще усетите невероятното чувство на близост, което се създава между вас и малкото човече.
Забавленията. Малчуганите се отегчават бързо, затова трябва да сте готов на всичко – да се преобразите на клоун за няколко минути, да четете приказка с преправен глас като Кума Лиса... Не пестете сили – децата обожават забавните възрастни.

Абсолютно “Не”

Да се грижиш за бебе е тежка задача, затова дисциплината е на първо място. Забравете шумната музика, високо пуснатия телевизор или сладката дрямка следобед. Трябва да сте постоянно нащрек и около малкото човече. Не си позволявайте и “едно малко”, защото комфортът и сигурността на бебето са преди всичко.