Колко силна може да е любовта на таткото към бебето! Дори мама понякога се изненадва от този факт. Може би то обича татко точно защото е различен от мама. Животът показва, че новоизлюпеният баща също толкова се нуждае от помощ, както и младата неопитна майка. Предлагаме на татковците, които имат амбицията да станат любимци на детето си, да прочетат съветите на психолога.


 
Следвайте собствен стил
Още от първите си дни бебето показва, че има характер. Прилича на вас, нали?! Най-добре ще се разбирате с него, ако следвате своята интуиция. Не се мъчете да подражавате на любимата си. Създавайте свой стил. Наблюдавайте как действа мама, но имайте едно наум, че можете да внесете някои корекции в манипулациите.


Изпробвайте свое ноу-хау. Не се безпокойте, че може да навредите на бебето. Бебетата не са толкова уязвими и крехки... Бебетата обаче са умни. Те бързо откриват, че мама и татко не са еднакви и не го и очакват. Детето дори се радва на разликите между тях. Това обаче не означава, че и принципите на възпитание на родителите трябва да са различни. Най-добре е да има синхрон между тях. Става въпрос за тънките разлики в тона, в начина, по който мама и татко милват бебето, говорят му, радват му се, носят го. Опитвайте се като баща да намерите своя  път към сърцето на бебето си. И не забравяйте – вашата цел е не да замествате майката, а да дарите детето си с любещ татко.

Овладявайте утешаването
Истинско изкуство е да се успокои бебе, раздиращо се от плач. Разбира се, много голяма роля играе темпераментът – някои бебета утихват бързо, други са шампиони по рев, могат да плачат непрекъснато в продължение на часове. Всеки, който има желание,  може да се научи да успокоява. От голямо значение са три обстоятелства.  Преди да се заемете с потушаването на плача, напълно се успокойте. Вашата нервност се предава и на бебето.  Вземете го на ръце. Внимателно го галете. Не е нужно да му говорите, докато плаче. Не се изнервяйте, ако децибелите на рева се увеличават. Разказвайте на детето нещо със спокоен и тих глас, докато плачът му утихне.  С поведението си му покажете, че може спокойно да си плаче, че ще му помогнете колкото и дълго да трае това, но и че сте готов заедно да отстраните дразнителя.


Дежурете и вие през “нощите на плача”
Всяко дете преминава през периоди на нощен плач. Обикновено в тези случаи то настоява да легне в леглото на мама и татко. Ако  твърдо не му разрешавате, разпределяйте нощните дежурства – една седмица мама, една вие. Не вдигайте детето от леглото, когато плаче, само леко го галете и тихичко му говорете. Всеки от вас ще знае, че геройски е издържал своята седмица и през следващата ще може да спи със спокойна съвест.

Създавайте ритуали

Ритуалите осигуряват сигурност и доставят радост. Разбира се, може да се мине и без ритуали. В такива случаи в някой момент се налага на бебето да се подаде шишето. Или пък да не му се даде – реагира се според случая. Ритуалът обаче помага – сядате на стол с бебето и шишето, пробвате температурата на млякото и дори съобщавате на бебето за това. След като шишето е изпразнено, побъбряте с детето малко и го гушвате. Ще се справите по-лесно, ако си осигурите и помощник
– някоя любима на детето играчка. Създавайте малки ритуали. Те формират доверие у малчугана и са чудесно средство срещу скуката. Освен това укрепват връзката между вас и него.

Изцяло му се посвещавайте
В парка се загледайте как на пейка седи млад татко, пред когото има количка с бебе. Мъжът спокойно чете спортната колона във вестника, а бебето се скъсва да плаче... Бащата е невъзмутим и изобщо няма никакво намерение да вземе детето от количката и да го успокои. За него е достатъчно, че го е извел  на разходка, че е отменил любимата си... Ако искате да сте баща за милиони, това поведение е недопустимо. От добрия татко се иска във всеки момент да е готов да помогне на малчугана. Независимо дали той плаче заради мокрото дупе, или капризничи, защото е гладен...

Стимулирайте го да се изявява
Когато детето поотрасне, постоянно го стимулирайте да ви помага. За него ще е по-голямо удоволствие да се справя с някоя малка задача само, отколкото с голяма, но с помощта на родителите. Едно предупреждение – не предлагайте на малчугана ролята на чирак или на пасивен наблюдател. Това е често срещана грешка на бащите. Обикновено таткото няма търпение и иска бързо да сглоби самолетчето според указанията, а в това време детето скучае, недоволно е и си търси друго занимание. Възлагайте на малчугана той да разпределя задачите – кой какво да прави. Деликатно коригирайте неговите предложения само ако е крайно наложително.

Не се натрапвайте като приятел
Когато общувате с детето, не му внушавайте, че то не може да си намери по-добър приятел от вас. Не го убеждавайте и че винаги ще му помагате... Това няма да ви сближи. Насърчавайте го да търси и да си намира приятели. Създавайте му критерии за подбора им. Нека по пътя на пробите и грешките се научи, че и приятелството понякога носи разочарования. Убеждавайте го не че сте неговият най-добър приятел, а че сте неговият Татко! Това наистина е уникална мисия. 

Вера Антонова
психолог