29 години е средната възраст, на която повечето западноевропейци стават бащи за първи път. Не само при жените, но и при мъжете на Стария континент ясно се забелязва тенденция за отлагане на тази стъпка във времето. Холандците са сред мъжете, които най-късно се решават да станат татковци. През 1976 г. средната възраст за първо бащинство в Холандия е била 29.5 год., а през новото хилядолетие тя вече се е покачила на 34 год.

94-годишният индиец Рамджит Раджав е признат за най-възрастния баща в света. В края на 2010 г. той се сдобива с първото си дете, а майка на бебето е 52-годишната Шакунтала. „Аз съм последовател на бог Шива – той чу молитвите ми и ме дари със син.“ Рамджит разкрива своята рецепта за дълголетие и забележителни репродуктивни способности – три литра мляко и половин килограм бадеми на ден. 2 часа след появата си на белия свят новороденото може да разпознае гласа не само на мама, но и на тати, защото ги е слушало в утробата –  това сочи в свое любопитно изследване, посветено на пренаталното възпитание Диана Димитрова – акушерка и психолог.

10% от татковците проявяват симптоми на следродилна депресия, твърдят американски учени. Лесна раздразнителност, потиснато настроение и бягство от отговорност са сред изявите на това състояние. Освен в страховете, свързани с новата роля на родител, причината за депресивните прояви се корени и във факта, че и в организма на новоизлюпения татко настъпват хормонални промени. Нивото на тестостерона спада, а естрогените се повишават.


98% от майките на момчета са убедени, че новороденият им син прилича повече на баща си, отколкото на тях, посочват френски учени. В първите дни след раждането жените са категорични, че малкото им съкровище е „одрало“ кожата на тати. Независими наблюдатели обаче, участващи в проучването, са на обратното мнение. Според тях част от бебетата момчета приличат повече на своите майки.

„9 месеца“