Загубили ума и дума, наблюдавате как с всеки изминал ден  любимата ви става все по-бременна. Тя често променя настроението си, плаче без причина, има неизпълними желания –  типична бъдеща майка, жертва на хормоните, истинска бомба с часовников механизъм! Откакто положителният тест за бременност зае централно място на нощното й шкафче, целият свят се завъртя около нея. Но дали обичната ви половинка се интересува как се чувствате? Подозира ли изобщо, че ви измъчват хиляди въпроси, сеща ли се, че странни мисли са обсебили съзнанието ви… ”Никога преди това не съм бил татко, ще се справя ли с новата си роля? Готов ли съм да стана баща? Защо любовният живот вече не е същият? А как ще се промени сексът, след като детето се появи? Дали да присъствам на раждането?...”


Не само майчинството, но и бащинството е изпълнено с подводни камъни и с много неизвестни. Затова, бъдещи татковци, не се срамувайте, че изпитвате терзания. Няма смисъл да се ядосвате, че любимата не ви чува. Не се страхувайте да вземате думата и да я измествате от центъра на света! Най-добрият начин да се преборите с притесненията е да ги споделяте със себе си, с приятели, но най-вече с жената на живота ви – нали сте едно семейство! Най-смелите от вас вече го правят!

Не съм сигурен, че искам да стана баща
Една от най-големите ви мечти е на път да се осъществи. Как само копнеехте за мила и любеща съпруга, за топло семейно огнище, за поне едно дете. Бяхте готов да пожертвате романтичните вечери с половинката си и поне временно да загърбите момчешките събирания, от които незнайно защо все се завръщахте чак на сутринта. “Най-сетне започнах да печеля повече пари и със съпругата ми вече можем да си позволим почивки и екскурзии по няколко пъти в годината. Винаги съм искал да стана баща и толкова много се радвам, че тя е бременна, но едновременно с това се питам сега ли му е времето. Няма ли животът ни да се промени драстично?”, притеснява се бъдещият татко Симеон. Той се двоуми дали да сподели тревогите си със съпругата си Мария. „Тя е напълно обсебена от предстоящото радостно събитие. Страх ме е, че ще се разстрои и ще си помисли, че не искам детето.” Вместо да се терзаете, разтворете душата си пред любимата, не я щадете. Кой по-добре от нея ще разбере какво изпитвате? Тя също като вас е новак в предизвикателството, наречено родителство. Страхувате се да не се разстрои? Много вероятно е и на нея да не й е лесно да се раздели с безметежния си досегашен живот, но умело да го прикрива, така, както правите и вие.
Разбира се, че животът ви няма да е същият. Иван, вече минал по този път, споделя: “Преди смятах, че с появата на сина ми ще започне ерата на мръсните памперси и неистовия бебешки рев от здрач до зори. За моя най-голяма изненада грижите за бебето ми доставят огромно удоволствие. Със съпругата ми дори успяваме да излезем вечер и да се позабавляваме. Никога не съм се чувствал по-пълноценен и по-щастлив”, споделя тати Никола.

Как да правя секс, когато в нея е моето дете?
Не е за вярване – любимата ви от ден на ден става все по-хубава, а уж бременните погрознявали? Примирате от задоволство, че това не се отнася за вашата половинка. Вървите заедно по улиците и с гордост забелязвате, че дори случайни минувачи се възхищават от красотата й. Когато обаче двамата се озовете в постелята и се отдадете на нежни ласки, сякаш някой ви полива със студен душ.
“Само като си помисля, че там долу е нашето дете, всичко в мен се преобръща. Сковавам се и предпочитам да прекратим секса. Най-лошото е, че това се случи няколко пъти. Съпругата ми сигурно си мисли, че вече не харесвам тялото й”, разказва Свилен.
Винаги сте имали точно и ясно обяснение каква е причината да постъпвате по един или друг начин. Осъзнавате, че този път не плувате в свои води. Чели сте достатъчно и знаете, че нежният полов акт няма да навреди на плода, но въпреки това въображението ви работи ли, работи… Колкото и неустоима да е партньорката ви, за вас тя е бъдеща майка. Съвсем естествено е да възприемате тялото й като свещения дом на вашето дете. Смятате, че любимата ще се присмее на абсурдните ви притеснения и няма да ви вземе насериозно. Попитайте патило! “Няколко пъти ми се случи да не мога да продължа, но скоро си дадох сметка, че трябва да се пренастроя. А и колко още щеше да е толкова горещо секси, нямаше ли скоро да се превърне в огромна цоцолана. Накрая успях да облека в думи откачените си притеснения и да поговоря с нея. Разбира се, пропуснах това за цоцоланата. Тя взе, че ме разбра и дори ми помогна да прескоча бариерата. А каква нощ последва само!”, описва вълненията си Петър.  

След появата на бебето
тя ще забрави, че аз съществувам
 
Постоянно изнервена или винаги в прекрасно настроение, оптимистка или песимистка, секси или не, през 9-те месеца бъдещата майка споделя с вас всичките си притеснения и радости. Въпреки че искреността й понякога ви идва малко в повече, все пак се радвате на най-важната неоспорима истина – тя е влюбена във вас, вие сте нейният единствен и незаменим принц от приказките! Какво ще се случи обаче, когато станете трима? “Ясно е, че съпругата ми няма да има време за мен. Скоро ще роди и изцяло ще се отдаде на детето. Дали няма да стана излишен?”, тревожи се бъдещият татко Андрей, и то с право. Звучи песимистично, но си е чистата истина. В този случай споделянето с половинката няма да помогне. Съветите на настоящи и бъдещи татковци също няма да са ви от полза. Бебето ще ви измести и това е сигурно! Малкият ревливко, новопоявилият се ваш наследник ще се настани трайно в сърцето й. Е, тя няма да ви отхвърли напълно, ще ви дава да му сменяте памперсите, даже ще държи да се научите да го правите, иначе ще каже, че не сте модерен баща. Разбира се, че и вас ще обича и ще ви го напомня всеки път, когато трябва да закарате неразделната двойка мама и бебе до педиатъра. Или до майка й – любимата ви тъща, за да се порадва на сладкото ангелче, одрало кожата на татко си. Така че, млади татковци, дерзайте, не се терзайте. C’ est la vie (Това е животът – бел. авт.), както биха казали французите.

София Господинова