Всеки реагира различно на „дразнителите” от околната среда. Еднакви събития, поведение, отношение от околните могат да предизвикат коренно различна, а в някои случаи дори противоположна реакция при различните хора. Обществото е наложило норми за поведението или за реакциите при определени условия. Така са се формирали представи, очаквания, ограничения за това как „трябва” да се държи един човек. И колкото по-наситено по важност е едно събитие, толкова се увеличава и възможността за разминаване с другите или за лъсване на различия в поведението на околните, които не са били подозирани и очаквани.

Новината за бременността на нежната половинка е едно от тези наситени с емоционалност събития, свързани със страха от непознатите предизвикателства, новите изисквания и промени, които бъдещият татко не би могъл да контролира. Как ще реагира той на голямата новина? Ето няколко възможни сценария...

 

Радостта му ви идва в повече

Все още сте изненадана от случващото се. Чувствате се объркана и притеснена. Как ще се промени животът ви, как ще се справите (особено ако бременността е непланирана или нежелана), как ще протече бременността ви. На фона на вашите притеснения неговата радост ви се струва направо непоносима. Как да излезете от тази ситуация? Много просто – обсъдете вълненията си с него, споделете страховете и опасенията си и не забравяйте директно да му признаете, че сте развълнувана и поласкана от радостта му. Благодарете му за отношението!

Ако не говорите по въпроса, рискувате да задържите в себе си напрежението, то да се натрупа у вас и това да се отрази неблагоприятно на бебенцето в корема ви. Ако на този етап не покажете и не изразите чувствата си, има опасност да акумулирате недоволство и да се дразните все повече и от всичко, което иначе бихте подминали с лека ръка. Колкото и напрегната да се чувствате, съветът, който е най-добре да последвате, е да не бъдете рязка и да не попарите радостта на бъдещия татко. За него новината също е голямо събитие, той също има свои притеснения. Ако в този момент се държите агресивно с него, рискувате той да премине в другата крайност – незаинтересуваност, хладно отношение... Не бихте искали това, нали?!


Той е по-уплашен и от вас

Страхът може да има различни прояви – директно споделяне, отказ от помощ, индиферентно отношение, съмнение за неговото бащинство, прекалено много въпроси – „Ама кога и как е станало?”... Страхът е нормално човешко чувство. В случая страхът от непознатото си казва думата... а може би и страхът от възмъжаването и новите отговорности. И въпреки собственото ви състояние и факта, че трябва да се справяте със себе си и с бебето, което вече носите, налага се да се „притечете на помощ”, да обяснявате, да изслушвате, да помагате на бъдещия татко. Опитайте се да го разберете, особено ако за първи път му предстои да изживява 9-те месеца. Вярвайте, че ще се справите, доверете се на интуицията си, използвайте трезви аргументи и... каквото и да се случва, оставайте спокойна. Нали знаете, че за да е спокойно бебето преди и след като се роди, майката трябва да е спокойна. През бременността нищо не си струва да бъде заплащано с тревоги, притеснения и тъга.

 

Дим да го няма

 

Отново със страха е свързана и ситуацията, в която той се „изпарява”, т.е. изчезва от живота ви. За съжаление, има доста такива случаи. Обикновено това става, когато най-силно се сблъскват очакванията към другия и към реално съществуващата ситуация. Тогава е изключително трудно бъдещата майка да остане спокойна и да се довери на успокоителните думи на близките си, че нещата ще протекат по най-добрия за нея начин и че трябва да е настроена положително. В този момент за жената е трудно да разбере максимата, че изпитанията идват, защото човек е готов за тях и може да ги преодолее. Но както казва Шекспир, „хората страдат не от това, което се случва, а от своето отношение към станалото”. За тази ситуация важи с максимална сила споменатото в началото – да се приемат различията у другите, както и факта, че техните реакции невинаги съвпадат с очаквания от тях начин на реагиране. Бъдещата майка трябва да прояви мъдрост и да си даде сметка, че не може да промени другия и че безпокойството, тъгата, ядът и гневът са оръжия, с които наранява единствено себе си.


Един до друг

Идеалният вариант – двамата са заедно, на една вълна и един до друг в това прекрасно събитие. Очакванията и надеждите са споделени, бъдещите родители са щастливи от факта, че са се срещнали и че ще изживеят заедно живота си. В очакваното дете те виждат естествено продължение на развитието на връзката им... В тази идеална ситуация изборът е само как да съобщите на любимия резултата от теста – дали ще му подготвите специална изненада, или просто уж неволно ще споменете голямата новина. Важното в случая е и двамата да изживеете напълно прекрасната емоция. Това е събитие, което след години ще си спомняте и повтаряте нееднократно. Може би ще разкажете за него и на детето си, като порасне, за да знае как татко е приел първата информация за появата му.

 

Вместо финал

Както се убедихте, реакциите на бъдещия татко могат да бъдат най-различни. Могат да ви изненадат приятно или неприятно. В първия случай всичко би било чудесно, защото, както се казва, „споделената радост е двойна радост“. Във втория случай, ако имате известни съмнения относно партньора си, най-добрият вариант да си спестите разочарованието, е просто да се опитате да нямате очаквания към него. Това значи да приемете факта, че другият има право да реагира и да постъпва по начин, който възприема за правилен и който съответства на неговата ценностна система. И още нещо – да знаете, че независимо от думите и делата на околните, дали да сте щастливи, остава ваш избор и отговорност.

„9 месеца“