Бащите със стаж са най-добрите съветници на бъдещите татковци според психолога Грег Бишоп от Калифорния. Идеята му да организира курсове, в които бащи предават опита си на бъдещи бащи, се радва на огромна популярност в САЩ.


Седем мъже пълзят на колене по пода, за да наблюдават света от перспективата на дребосъче. Проучват ролка от изразходвана тоалетна хартия, защото всичко, което минава през картонения цилиндър, може да попадне и в устата на детето. След това настъпва тишина – на масата за повиване е сложено бебе и всеки участник в курса трябва да се научи да сменя пелени. Някои са леко пребледнели, защото осъзнават, че животът им скоро рязко ще се промени.

"Лагер за бъдещи татковци" е нарекъл краткия 3–4-часов курс създателят му Грег Бишоп по подобие на тренировъчните лагери за новобранци. Умишлено е избрано наименованието да има подчертано мъжко звучене, защото бъдещите татковци не се чувстват на мястото си в обичайните курсове за подготовка на техните половинки. Бишоп, баща на четири деца, през 1990 г. за първи път организира курс за шестима свои приятели. Идеята му намира последователи в цяла Америка, където вече над 150 хиляди бащи са участвали в курсове за отглеждане на бебета. В тях съзнателно не се допускат жени.

Заедно и в радост, и в грижи
Участниците в курса твърдят, че са представители на ново поколение, което иска да споделя с партньорките си не само радостите, но и отговорностите. Мъжете вече не се задоволяват само с ролята на придружители, не им е достатъчно и да са само опора на майките.

Активни от началото
Раждането е важна тема в тренировъчния лагер. Бащите ветерани с удоволствие съветват новаците какво да приготвят за престоя в клиниката. През бременността повечето мъже установяват, че половинката им се променя не само физически, но и психически. Това споражда у тях страхове и въпроси, които често няма с кого да споделят. Точно тук лагерът може да е голям помощник. Ветераните вдъхват кураж и самочувствие на новаците, като ги съветват да са активни още от първия момент след раждането и да не допускат да бъдат изтласквани от останалите жени в семейството.
В лагера откровено се говори и за трудностите на бащите при създаването на връзката с детето. Опитните препоръчват на новобранците да остават понякога сами с детето, като "отпускат" на майката един свободен ден. Печалбата е двойна – майката е щастлива и спокойна след свободната програма, а бащата е спечелил ценно време да е с детето, без непрекъснато някой да го поучава.
В лагера мъжете разговарят за собствените си бащи и за това какво биха искали да правят за децата си по-добре от тях. Не е пропусната и темата за секса. Ветераните съветват бъдещите татковци да използват всяка свободна минута за размяна на нежности и за разговори с партньорката. Доста от новаците изглеждат угрижени...

Новобранците тренират хватки
След едночасов мъжки разговор идва ред на практическата част. Повечето мъже никога не се държали бебе на ръце. Един от тях поема бебето на треньора като скъпоценна китайска ваза и стои като замръзнал, докато то посяга към носа му. Новаците носят поред бебето на ръце, учат се да му дават шише с биберон и да прилагат леки хватки, докато се оригне. Едва тук те научават, че при смяна на пелените може да получат гадене, както се е случвало на други бащи. В лагера проектотатковците добиват кураж, че ще се справят със задаващите се предизвикателства, както ветераните са се справили. Нали обучаващите също не са супермени, а нормални бащи, които искат да помогнат с опита си.
Накрая участниците в тренировъчния лагер получават сертификат и разменят адреси. Някои изразяват готовност след няколко месеца да тренират следващите новаци, като им демонстрират собствените си бебета. Последният ценен съвет на ветераните е: когато се връщат от работа вкъщи, бъдещите татковци да целуват първо партньорката и после детето. Така може да избегнат капана, в който неминуемо попада всеки баща...