Най-вероятно любимият ви споделя с вас радостта от очакването на Новия живот. В същото време обаче сигурно таи и доста страхове,които не желае да разкрие пред вас. Ще надникнем в душата му, за да ви помогнем да му съчувствате и да го успокоявате...


Началото
Когато съобщите на партньора си, че сте бременна, той може да изпадне в шок от страх. В този момент ще го връхлети вълна от тревоги за бъдещето. Реакцията му е съвсем нормална. Тревожните мисли са съществена част от тази нова „глава“ в живота ви. Безпокойството е особено характерно за мъжете, които не са изпитвали подобни чувства дотогава.


Първият ехографски преглед
За мъжа първият ехографски преглед е моментът, когато абстрактната представа за бебето се превръща в реалност. Преди да види черно-белия образ на екрана, бъдещият татко не може да осъзнае факта, че с негова помощ човечеството ще се увеличи с още един нов живот. За
любимия ви е огромно облекчение да чуе, че с бебето всичко е наред. След това вероятно ще го осени осъзнаването, че ще е отговорен до края на живота си за малкото същество.


Сутрешното гадене

Вашето неприятно сутрешно гадене шокира бъдещия татко. Звуците от тоалетната издълбават в мозъка му представата, че се случва нещо драматично. В известен смисъл за някои мъже сутрешното повръщане на бременната им половинка е предшественик на раждането, т.е. предстои им да гледат как любимата им страда, без да могат да й помогнат. Ето защо гаденето е важен етап в осъзнаването от мъжа, че големите промени в живота започват с пълна скорост...


Напред към родилната клиника
Това е времето, когато мъжът трябва да вижда нещата в тяхната цялост, а обикновено в тези мигове е обсебен от мисли за практическите подробности. Някои мъже споделят страха си, че няма да се справят в този етап, тъй като им се налага да се борят с паниката си, че бебето ще се роди, преди да стигнат в родилния дом.


Когато жената започва да ражда

Когато бебето тръгва към белия свят, на бъдещия татко му се струва, че всичко върви
безкрайно бавно. След като бременната стигне до родилното, често лекарите я връщат вкъщи с указанието да чака появата на ритмични контракции. Чак след като бебето излезе на бял
свят, мъжът осъзнава какво се е случило. След прерязването на пъпната връв много татковци трудно сдържат сълзите си. Едва по-късно те са в състояние да се преборят с емоциите си.


Съвети към уплашения татко

  • Колкото и да се притеснявате през 9-те месеца, напомняйте си, че най-важното през тях е комфортът на любимата ви. Последното нещо, което тя би искала да вижда, е вашето сдухване от паника.
  • Разсейвайте се с прагматични мисли. Това особено помага по време на раждането. Колкото повече насочвате вниманието си към въпроса какво се очаква от вас да правите в този момент, толкова по-малко ще се чувствате вцепенен и безполезен.
  • И при най-голямото си безпокойство добре е да си на помняте факта, че милиарди мъже са минали през това, което преживявате. Щом те са успели да се справят, значи и вие ще се справите.


„9 месеца“