Да направите бебе не е лесна работа. За някои мъже зачатието представлява само няколко часа страстно въргаляне в леглото с любимата и… хоп наследникът е налице. Те смятат, че жената е тази, която трябва да внимава какво яде, колко спи, да се тъпче с витамини, микроелементи, да прави още хиляди други неща само и само да зачене. Но всъщност отговорността за това е и на двамата. Ако искате да поръчате наследник, най-вече сериозно се погрижете за качеството и количеството на сперматозоидите си. Замислете се, ако след неколкомесечни опити бебето все не става, причината може да е у Вас. Доказано е, че в 40% от случаите на безплодие причината е у мъжа.

Огледайте менюто си
Нездравословната храна и пристрастяването към чашката застрашават създаването на потомство. Яжте повече пресни плодове, богати на витамин С. Той увеличава подвижността на плувците – сперматозоидите. Дневно мъжете се нуждаят от 60 мг витамин С, а една чаша пресен портокалов сок съдържа около 120 мг.


Нетлъсто телешко месо, пилешко и стар боб пък ще Ви осигурят достатъчно количество цинк. Всеки ден трябва да приемате минимум 12–15 мг. Той подпомага образуването на пъргавите плувци и секрецията на мъжкия хормон тестостерон.
Не пренебрегвайте млякото, млечните продукти и рибата, които ще Ви осигурят калций и витамин D. Със сигурност, ако ги включвате в менюто си, оплодителната Ви способност ще нарасне значително.

Алкохолът в малки количества е полезен, твърдят специалистите. Но не и в момент, когато ще правите бебе. Ежедневната консумация на бира, вино или концентрат може рязко да намали броя на сперматозоидите. По същата причина строго забранени са и наркотиците. От една страна, те сериозно увреждат собственото Ви здраве, а от друга, могат да повлияят негативно на бъдещото Ви дете. Доказано е, че някои вродени дефекти при новородените се дължат на приемането на дрога от родителите. Затова не посягайте към цигарите с ганджа или хашиш.
Добре е двамата да направите седмично меню в зависимост от нуждите ви, като не забравяте нито един от полезните елементи и витамини.

Нов стил на живот
Създаването на потомство не е лесна работа, затова се налага да промените и начина си на живот. На първо място забравете цигарите. Ако това е непосилна задача, поне ги намалете до минимум. Те предизвикват стесняване на кръвоносните съдове и е доказано, че пушачите имат по-малко сперматозоиди. Дългото пристрастяване може да доведе до импотентност. Ако не успеете да се откажете от цигарите сега, задължително го направете, след като бебето се роди. В противен случай обричате детето си на никотинова зависимост още от първите му дни.
Внимавайте с лекарствата. Доказано е, че мъжете са по-склонни да посягат към медикаментите. Посъветвайте се с лекар, преди да посегнете към някой прехвален илач.
Повечето мъже усилено спортуват, за да изглеждат добре. Има обаче позволени и забранени спортни занимания. По-грубите като футбол, хокей, волейбол носят риск от евентуална травма в областта на слабините. Учени от университет в Южна Калифорния са доказали, че прекаленото каране на колело например може да доведе до импотентност. Причината е постоянното притискане на слабините към велосипедната седалка, което уврежда артериите и нервите в тази зона.
Тесните панталони и слипове може да са секси, но не подпомагат създаването на потомство, защото предизвикват запарване, което влияе върху производството на сперматозоиди. Оптималната температура за нормално функциониране на тестисите, е с 2–3 градуса по-ниска от телесната.
Сперматозоидите Ви могат сериозно да пострадат и ако сте подложен на непрекъснат стрес. Нервното напрежение намалява потентността и желанието за секс.
Има и професионални рискове. Детето може да се роди с различни генетични дефекти, ако бъдещият татко се излага на радиация. В случай че работите в такава среда, трябва стриктно да спазвате мерките за безопасност.
След като изпълните всички тези съвети, остава само да потърсите партньорката си и… да си направите бебе.